Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2018 08:54 - император нерон
Автор: bojo12345 Категория: История   
Прочетен: 1121 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЛУДИЯТ РИМСКИ ИМПЕРАТОР НЕРОН, КОЙТО СЕ НАСЛАЖДАВА НА ГОРЯЩИЯ РИМ, ДОКАТО СВИРИ НА ЛИРА
От 37г. до 68г.

Вероятно един от най-известните римски императори е Нерон Клавдий Цезар (37-68), който се възкачва на римския престол през 54 г. след смъртта на император Клавдий, чийто осиновен син е той. Нерон е всеизвестен с разврата си, политическите убийства, гоненията на християни и големия пожар в Рим. Тези и още други факти от живота му карат учените да се съмняват, че той не е просто поредният ексцентрик, начело на Римската империя, а най-вероятно е бил луд – дали от това, че е пиел много вино, което през онази епоха се подправяло с олово, или по рождение – никога няма да разберем.

За да разкажем историята му, трябва да започнем малко по-отдалеч. Нерон със сигурност наследява много качества от злата си майка Агрипина, която е основна фигура в живота му. Тя урежда смъртта на баща му, след което успява да се ожени за император Клавдий. Агрипина е основния виновник Клавдий да осинови Нерон и да го ожени за дъщеря си Октавия. По този начин Нерон измества сина му Британик като претендент за престола. Но планът на Агрипина не спира до тук. Според класическите източници внезапната смърт на Клавдий не е случайна – втората му съпруга му дава отровни гъби, разчиствайки пътя на 14-годишния си син към престола.

Да си император на Римската империя не е никак лесно, особено ако искаш фигурата ти да изпъкне на фона на всички останали римски императори – определено трябва да си изобретателен, ексцентричен, много зъл и луд в умерени (или не) дози. Или трябва да построиш нещо огромно (като Колизеума може би… чакайте, някой сеща ли се кой беше построил Колизеума…?), или да си невъобразимо и безпощадно жесток, граничещ с лудост. Е, Нерон решава да се впише във втората категория императори. Въпреки че управлява само 13 години, той оставя лош вкус в устата на цялата Империя. И не само това – зад гърба му личи пътека от разрушения и кръв.

Скоро, след като става император на „зрялата“ възраст от 14 години, Нерон открива, че майка му, която всъщност буквално го избутва до престола, замисля ново пъклено деяние, този път срещу самия него. Това е така, вероятно защото древният философ и негов съветник Сенека успява да отдалечи Нерон от влиянието й – нещо, което тя не може да му прости. Тогава Агрипина подменя тактиката си и започва задкулисно да тика законния син на Клавдий, Британик, към римския трон. През 59 г. Нерон заповядва потапянето на цял кораб, само защото на него пътува майка му. Но злото не може да умре току така – тя оцелява и доплува до брега. По-късно е намушкана и умира във вилата си.

Но преди да убие майка си, слуховете твърдят, че Нерон прави други неща с нея… в някои класически източници се намеква за инцест – кръвосмесителна връзка между майката и сина. Според една от историите веднъж Нерон и майка му се разхождали из Рим в закрита носилка и след като слезли от нея, той имал подозрителни петна по дрехите. Хората започнали да спекулират, че двамата не са обсъждали единствено държавните дела.

Но още по-скандален е фактът, че императорът си взима наложница, която е пълно копие на майка му – силен Едипов комплекс, може би?

Според един от най-перверзните слухове, разпространяващи се по онова време, Агрипина ужасно ревнувала Нерон от любовницата му Попеа Сабина. Веднъж тя се предрешва като нея и заема мястото й в ложето на сина си след един наситен с алкохол обяд… какво да ги правиш – римляни.

Лудостите (и кървавите убийства) на Нерон не спират до тук. Той не се разбира добре със съпругата си Октавия, дъщерята на Клвадий. След няколко години брак, двамата напълно се отдалечават един от друг, а и той си има любовница – Попеа. Затова Нерон решава да се отърве от нея. Първо се развежда с нея, обвинявайки я в изневяра. Когато римляните не приемат обвиненията за достоверни, той я изпраща в изгнание и дори се опитва да я осъди на смърт заради „тежкото й деяние“. Според сведенията, обвиненията на Нерон са толкова неоснователни и лъжливи, че дори при мъчения свидетелите отказват да признаят каквито и да било престъпления, извършени от Октавия. Но Нерон си е Нерон – император на великата Римска империя, и щом казва, че жена му е извършила прелюбодеяние и заслужава смърт, значи е така. В крайна сметка Октавия е екзекутирана.

Още същата година Нерон се жени за вече бременната Попеа Сабина. За съжаление детето им умира на три месеца. Нерон нарежда невръстната му дъщеря да бъде обожествена. И продължава с кървавата диря зад гърба си… Според древните автори Попеа умира през 65 г., когато бременна за втори път, получава жесток ритник в корема… от самия Нерон. Любов ли бе да го опишеш…

След смъртта на майка си, Нерон се отдава изцяло на отдавнашната си артистична страст – той обича да пее и да свири на лира – разбира се, какво по-логично от това да попееш след убийството на някой и друг римлянин. Но деянието му, което стои в основата на твърдението, че Нерон е бил луд, е големия пожар в Рим. В нощта на 18 юли 64 г. в Циркус максимус започва пожар, който се разраства, става неконтролируем и опустошава целия Рим. Голяма част от града е претъпкан с хора и сгради, направени от силно запалими материали като дърво.

image

Древните автори твърдят, че самият Нерон запалва пожара. Но това не е всичко. Според тях по време на пожара той стои на покрива на своя дворец, облечен в сценичен костюм и пеещ гръцката епическа песен “Разрушението на Троя“.

Независимо от това къде е истината за пожара, Нерон хвърля всички обвинения върху християните. Той започва мащабни гонения срещу тях, като измисля изобретателни и жестоки екзекуции: някои облича в животински кожи и ги хвърля на кучетата, които ги разкъсват, други са изгорени живи на ужасяващи клади, които осветяват градинските вечеринки на императора.

След това Нерон изхарчва всичко налично в държавната хазна, за да построи наново Рим около своя дворцов комплекс Domus Aurea (Златната къща). В центъра му поставя своя 30-метрова бронзова статуя. Защото е сладур.

В последните години от управлението на Нерон, нещата не изглеждат никак добре – хазната е празна, римският денар девалвира, в Британия и Юдея избухват въстания. Носят се слухове, че готвят убийството му, което довежда до още много политически чистки. Самият Сенека е заловен и принуден да се самоубие.

Вероятно, за да свали напрежението от плещите си, Нерон се отправя на дълго пътешествие в Гърция, където се отдава на музиката и театъра, кара колесница на Олимпийските игри и обявява мащабен проект за прокопаването на канал между Истмус и Коринт. След завръщането си не успява да отговори адекватно на бунтовете в Галия и размириците в Африка и Испания, където губернаторът Галба се самообявява за легат на Сената и римския народ. Скоро преторианците (личната охрана на Нерон) се присъединяват към Галба, а Сенатът обявява Нерон за враг на народа.

Нерон се опитва да избяга, но когато разбира, че залавянето и екзекуцията му са неизбежни, той посяга на живота си. Нерон се превръща в първия самоубил се римски император, което е само едно от дългия списък с неща, с които Нерон ще бъде запомнен. Според римския историк Светоний, живял 50 години по-късно, последните му думи са „Какъв артист умря в мен!“.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

История на монарсите, управниците и други известни личности, страдали от психически заболявания
Още за Лудият римски император Нерон, който се наслаждава на горящия Рим, докато свири на лира от Framar.bg: https://history.framar.bg/%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%89%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0 


Тагове:   Нерон,   император,   Рим,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. radostinalassa - Според мене всичко е много ясно
27.04.2018 22:04
Римляните не са ли араби, които са дошли от Африкав построения от етруските град. И постепенно са ги унищожили. те са араби, т.е. смес между негри и бели, което обяснява патологията им. Евреите и арабите имат един предшественик, но преди 4000 години са се отделили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3628252
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18517
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031