Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2019 08:26 - сириус и земята 3
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 4378 Коментари: 4 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                    Блаватска, Алис Бейли и теософията

Елена Блаватска и Алис Бейли, двете основни фигури в теософията, считат Сириус за източник на езотерична сила. Според Блаватска, звездата излъчва загадъчно и пряко влияние върху всички небесни селения и е свързана с всяка по-могъща религия на древния свят.

Алис Бейли вижда Кучешката звезда като „Великата бяла къща“ и вярва, че тя е дом на „духовна йерархия“. Заради това Бейли нарича Сириус „звездата на посвещението“.

„Това е великата звезда на посвещението, защото нашата йерархия (израз за втория аспект на божествеността) е под ръководството или под духовен магнетичен контрол на йерархията на Сириус. Това са основните управляващи въздействия, където космическият Христос действа според Христовия принцип в слънчевата система, на земята, в човека и в по-нисши форми на живот. В езотериката, Сириус се нарича блестящата звезда на сензитивността.“ (Алис Бейли – Езотерична Астрлогия)

Както и според много други автори, Бейли приписва на Сириус огромно влияние върху човешкия живот.

„Всичко, което може да се каже относно този дълбоко мистичен обект, е да се изброят накратко някои от космическите влияния, на които определено е била подложена нашата планета и които са създали представи в съзнанието на човека навсякъде по света, а по време на посвещението са предизвиквали дадени явления.

Първо и най-важно е енергията или силата, която се излъчва от слънцето Сириус. Ако тя може да бъде толкова силно изразена, енергията на мисълта в своята цялостност достига слънчевата система от един отдалечен космически център през Сириус. Сириус служи като предавател или фокусиращ център, откъдето се излъчват тези въздействия, които пораждат човешкото самосъзнание.“ (Алис Бейли – Посвещение – Човешко и Слънчево)



                                Алистър Кроули, орденът А.А. и Кенет Грант

През 1907 г. Кроули основава свой собствен окултен орден, наречен А.А. – съкратено от Argentium Astrum или Орденът на Сребърната звезда. Сребърната звезда, разбира се, била Сириус. Въпреки че Кроули почти винаги се отнасял към Кучешката звезда с използването на тайни термини, цялата му магическа философия, от началото на развитието му като млад фримасон, през последните му години на ръководител на О.Т.О [(Ordo Templi Orientis - Орденът на Източния храм. (бел. прев.)], е в пълен синхрон със сирианското въздействие, което било идентифицирано и илюстрирано и от други автори по онова време. Предполагаемият контакт на Кроули с неговият ангел-хранител, който по-късно води до написването на предизкателния му труд „Liber AL: The Book of the Law“ се счита, че е дошъл от Сириус.

Ако Кроули е използвал скрити термини в описанието си на Сириус, то неговото протеже, Кенет Грант, пише ясно и подробно за Кучешката звезда. В повечето си книги, той често илюстрира Сириус като могъщ център на магическа и магнитна сила. Неговото убеждение, че звездата държи главния ключ за отключването на египетските мистерии и традициите на Тифонския традиции, се засилило с течение на времето и се превърнало в централен фокус на неговите проучвания. Една от най-важните и противоречиви тези на Грант е откриването на потока Сириус-Сет, който представлява извънземно измерение свързващо Сириус, Земята и Сет, египетския бог на хаоса, по-късно асоцииран със Сатаната.

„Сет е инициатора; този, който отваря съзнанието на човека за лъчите на неумиращия Бог, представен от Сириус – Слънцето от юг.“ (Kenneth Grant, The Magical Revival)

„Сириус, или Сет, е първоначално познат като „Онзи, който е без глава“ – светлината от Горен Египет (юг) позната като Ан (кучето), следователно Сет-Ан (Set-An - Satan, Сатаната), Господар на вътрешните земи, горещото място, по-късно интерпретирано в морален смисъл като „ад“.“

Въпреки че всяка окултна философия описва Сириус в малко по-различен аспект, тя се смята от повечето за „слънцето зад слънцето“, истинския извор на скрита мощ. Сириус е възприемана като люлката на човешкото знание, а вярването в съществуването на силна връзка между звездата и планетата Земя е разпространено и в наши дни. Има ли наистина връзка между Сириус и Земята? Дали Кучешката звезда е езотеричен символ на нещо, което се случва в духовно измерение? Или може би и двете? Едно нещо е сигурно, култът към Сириус не е останал в миналото и е жив и до днес. Един по-задълбочен поглед в съвременната популярна култура, която е силно повлияна от окултния символизъм, разкрива множество препратки към Сириус.



                                    Сириус и популярната култура

Директните препратки към Сириус в популярната култура са твърде много, за да бъдат изброени (напр. вижте името и логото на най-известното сателитно радио в света). Един по-интересен обект за анализ са кодираните препратки към Сириус. Доста значими филми наистина прикриват такива (очевидно предназначени към онези, „които знаят“), където звездата играе ролята, която винаги е изпълнявала в Мистериите: на посвещаващ и божествен учител. Ето няколко примера:

                                                    image

В „Пинокио“ на Дисни, по книгата на фримасона Карло Колоди, Джепето се моли на най-ярката звезда в небето да има „истинско момче“. Синята фея (нейният цвят също има връзка със светлосинята светлина на Сириус) слиза от небесата и дава живот на Пинокио. По време на приключенията му да се превърне в истинско момче (алегория за езотерично посвещение), Синята фея напътства Пинокио по „правилния път“. Така Сириус е представена като извор на живот, като водач и учител (за повече информация вижте статията „Езотеричното Тълкуване на Пинокио“.) (Обърнете внимание и на котката, която стои под Сириус на първата картинка. Директен подсъзнателен imprint за типа същества, които живеят там – бел. Н.)



Песента към филма също представлява възхвала на Сириус:


„Когато си отправиш желание към звезда, няма значение кой си.
Всичко, което сърцето ти иска, ще дойде при теб
Ако сърцето ти е в твоите мечти, не се колебай да поискаш от звезда (Изразът е буквално преведен, за да се долови скрития смисъл. – бел. прев.),
както правят мечтателите
(Съдбата е добра, тя носи на тези, които обичат,
сладкото изпълнение на скритите им копнежи)
Като мълния от небето, Съдбата идва и вижда през теб
Когато си пожелаеш нещо на звезда, мечтите ти се сбъдват.“


                                               image


В „Хари Потър“, героят Сириус Блек най-вероятно е също препратка към Сириус Б („тъмната“ звезда от двойната система Сириус). Той е кръстник на Хари Потър, което още веднъж прави Сириус учител и водач. Магьосникът може да се превръща в голямо черно куче, още една връзка към Кучешката звезда.

В „Шоуто на Труман“, един от прожекторите, който имитира звезда в измисления свят на Труман, пада от небето и почти го удря. Надписът върху прожектора го идентифицира като Сириус. Срещата на Труман със Сириус му дава просветление и го подтиква да търси истината. Така Сириус е отново „звездата на посвещението“. Тя е причината Труман да осъзнае ограниченията на изкуствения свят – телевизионното студио (нашият материален свят) и да го поведе към свободата (духовно освобождение).


                                                                     Заключение

От зората на цивилизациите до наши дни, от далечните африкански племена до големите столици на модерния свят, Сириус е била и все още е източник на живот. Въпреки несъразмерността на културите и различните епохи, едни и същи загадъчни характеристики са давани на Кучешката звезда, което ни кара да зададем въпроса: как е възможно всички тези нейни определения идеално да съвпадат? Дали има един общ източник на тези митове за Сириус? Кучешката звезда е неизменно асоциирана с божественост и е смятана за извор на знание и сила. Тези връзки са особено видими, когато се изследват ученията и символизма на тайните общества, които винаги са говорили за мистична връзка с това небесно тяло. Съществува ли тайна връзка между човешката еволюция и Сириус? Решаването на тази загадка би означавало разкриването на една от най-великите мистерии на човечеството.

Източник: http://secretarcana.com

Превод: Janthine

Редакция: Издателство „Паралелна Реалност“





Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:))) Здравей, Бвен!
20.01.2019 11:58
Според мен, когато човечеството достигне ниво на съзнание, при което ще ползва знанията за съзидание и хармонично духовно развитие, а не за разрушение, самоосакатяване и самоунищожение, Вселенските тайни ще се разкрият пред него, защото едва тогава ще съумее да види правилните връзки между явленията и да направи правилните изводи. Но не преди това. Дотогава ще има само отделни проблясъци и предположения...
Светъл, благодатен ден!
цитирай
2. syrmaepon - Да, това е интересно
20.01.2019 16:01
Да, това е интересно
цитирай
3. bven - на 1: Да, batogo - и тук ще догонваме древните знания, особено на българите.
20.01.2019 17:50
Българите винаги са се "съветвали" с Орион и Сириус за по-важните събития и техните символи са присъствали в облеклото дори. Иначе тайните постоянно се разтварят за нас, остава да имаме очи да ги видим и уши - да чуем. Хубаво е повече да вярваме в доброто, което предстои за човечеството и да изпращаме положителни енергии около нас.
Благодаря за положителния отзив и хубава вечер!
цитирай
4. bven - на 2: това е интересно.
20.01.2019 17:51
syrmaepon, аз също мисля така.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868680
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава