Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2006 14:28 - 10 трика за по-бързо сърфиране в интернет
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 7863 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 21.08.2006 18:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това е първата от плануваната ми серия от статии „10 начина за...”, "10 трика за...", "10 съвета за..." в които ще се опитвам да давам полезни съвети, изхождайки от личния ми опит и нещата, които ми помагат в ежедневната ми дейност пред компютъра. По моя преценка нивото на статиите е начинаещи/средно ниво.

И така, започваме със сърфирането...

1. Инсталирайте си браузър, поддържащ табове (tabs), например Firefox, Opera или Internet Explorer 7 Beta 3. Другия вариант е да си сложите надстройка на вече съществуващия ви браузър (IE), която поддържа табове, напр. Avant Browser или Maxthon. На мен лично много ми допада възможността в Avant Browser да размествам разположението на табовете по мое усмотрение, а не да са само по хронологичен ред.

2. Използвайте RSS четеца, вграден в браузъра ви, инсталирайте си отделен такъв или ползвайте интернет rss агрегатор, който позволява персонализация. Инфо по темата – RSS – практически гид и blog.start.bg - инфо за блоговете и rss. Чрез RSS ще можете:
    1. Да имате лесно достъпен списък с ваши любими сайтове
    2. Да разбирате веднага, когато в тях се публикува нещо ново, без да е необходимо да проверявате в самия уебсайт по пет пъти на ден.
    3. Да преглеждате новите публикации и да преценявате само по заглавията и описанията им дали да им отделяте повече време или да продължавате нататък.

3. Настройте браузъра си да ви отваря ежедневно необходимите ви страници (уеб пощи, новинарски сайтове (ако не ползвате rss), прогнози за времето, google, start.bg и т.н.) автоматично при стартиране. Алтернатива/допълнение към тази опция е опцията за „кръщаване” на сайтовете с кратки имена. Такава засега съм видял само в Avant Browser, но ми е много полезна. Пиша “gg”, натискам Enter ими зарежда www.google.bg, пиша “mail”, зарежда ми “mail.start.bg”, пиша „mail1”, зарежда ми “mail.yahoo.com” и т.н.

4. При попълване на форми (логин, форми за регистрация, други формуляри...) ползвайте клавиша TAB, за да преминавате от едно поле на друго и Shift+TAB, за да вървите по обратния път (ако сте сбъркали/изпуснали нещо). За изпращане на формите използвайте Enter, много по-бързо е, отколкото да местите мишката до конкретния бутон (“search”, “login”, „влез” и т.н.).

Още за попълването на форми:
- отбелязването на отметка става чрез натискане на Space.
- навигацията в падащи менюта става със стрелките Up и Down.
- ако задържите Shift, докато посочвате дадено поле от форма, съдържанието на полето автоматично се селектира (няма нужда първо от цъкване, след това от Ctrl+A).

5. Научете бързите клавишни комбинации (shortcuts), които се ползват във вашия браузър и ги ползвайте активно. Те почти в 100% от случаите са по-бързи от мишката, а ако не са ви удобни, в някои браузъри можете да ги променяте. Често използвани са комбинациите за преминаване в следващ/предишен таб, затваряне на таб, презареждане на страницата, Back и др.

Ако имате клавиатура с допълнителни клавиши (мултимедийна), която позволява тяхното индивидуално настройване след инсталация на драйвер, можете да настроите тези клавиши да изпълняват ролята на сложните 2, 3 и 4 клавишни комбинации, само с едно натискане.

Ако сте от по-новото поколение потребители, които ползват клавиатурата само когато имат да набират текст и клавишните комбинации ги затрудняват, пробвайте жестове с мишката. В някои случаи дори са по-бързи от клавишните комбинации.

6. Направете си удобна клавишна комбинация за смяна на клавиатурния режим (примерно от английски на български). Това помага особено, ако често пишете текстове на български език във форуми, блогове, сайтове за запознанства и т.н., а в същото време ви се налага и да набирате доста от адресите на ръка в адрес бара (адресите винаги са на латиница).

7. Ползвайте Ctrl+F (Find), когато ви интересува конкретен текст от дадена страница. Примерно ако си търсите нова памет за пц-то, харесали сте си една определена платка, която е подходяща за вашата конфигурация и напишете в google „ram kingston  512 mb ddr2 533” и разгледате първите няколко резултата, ще видите, че те всички съдържат дълги списъци с различни ram памети, само една от които е вашата. Вместо да си морите очите да преглеждате страницата – Ctrl+F -> “kingston” и вече сме много по-близо. Не е най-добрият възможен пример, но за момента не се сещам за по-добър. Използвам тази комбинация изключително често когато търся конкретна информация в дълги списъци, форумни дискусии, блогове.

Вече отбелязах Ctrl+A във формите, време е да спомена и Ctrl+C (Copy) и Ctrl+V (Paste) – две от най-често използваните комбинации въобще, които си работят чудесно и в нета.

8. Ползвайте Favourites за страници, които сте посетили и са ви направили впечатление и смятате, че може да ви потрябват отново. Спестява доста време, което иначе ще прекарате в търсене в Google или пък в историята на браузването (History), ако я съхранявате за достатъчно време назад.

Особено полезни са Favourites, които имат възможност за групиране на любимите сайтове по групи. Опцията „Групи” в Avant Browser ми върши отлична работа за момента, само дето май ще трябва да правя чистка, имам около 40 групи и навигацията само между тях вече е затруднена...

9. Ползвайте всички възможни трикове за скролване, които са особено полезни при дълги страници или страници, при които се появява хоризонтален скрол. Най-често ползван е скролера на мишката (нямате такъв? ползвате интернет? бързо в магазина за нова мишка!) за вертикално скролване. При натискане на скролера надолу се минава в режим на „супер скрол” – скоростта на превътане на страницата се определя от движението на мишката. Кликане със скролера върху линк обаче ще има и страничен ефект – зареждане на линка. Доколкото знам има и мишки със скролер за всички посоки, но аз поне с такава не съм работил.

Клавишите Page Down и Page Up превъртат големи части от страницата нагоре и надолу. Като „супер скрол” режима на мишката, но по-бърз за изпълнение, но затова пък не толкова фин.

Клавишът Home ще ви върне в най-горната част на страницата. Много удобен за сайтове с дълги статии, при които за да продължите нататък трябва да се върнете горе...

Клавишът End пък е за обратната ситуация – праща ви директно в края на страницата.

10. Пари пари пари... в крайна сметка колкото и да сте бърз, дори и да прилагате всичко, описано по-горе, че и ваши собствени похвати, дори и да тракате по клавиатурата със свръзвукова скорост, голяма част от бързината при сърфиране се определя от общата пъргавина на системата на хардуерно и софтуерно ниво, а също така и от скоростта на интернет. А добрите конфигурации и бързият интернет струват пари – факт. Преценете по колко време прекарвате в интернет и ако то е повече от 1-2 часа на ден, то може би е добра идея да инвестирате малко повече в горепосочените и да си спестите една част от времето, като го пренасочите, примерно, за семейството си.

Ако съм изпуснал нещо, можете да го посочите като коментар към публикацията. Ще се радвам, ако видя и нови неща, за които не знам...




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. killu - Браво
21.08.2006 14:42
Нищо не си изпуснал. Мислех, че ще видя нещо ориентирано към потребителите на Windows, но добре си се справил. Не засягаш болната ми тема. Иначе всичко е тип топ!!!
Браво...
цитирай
2. inet - Постарах се
21.08.2006 18:01
да са общи неща, а не да описвам стъпка по стъка имплементацията. Изключение са клавишните комбинации, които са общи и за win и за linux, те са по-конкретни.
цитирай
3. economics - Спестяване на време
21.08.2006 18:31
Има няколко блога, които дават съвети как да се спестява време при работа с компютри:

http://www.lifehacker.com/

http://www.43folders.com/

Ето и няколко съвета от The Economist:

Some life-hacking tips

• Slow down your e-mail
Set your e-mail program to fetch new messages every 15 minutes or every hour, rather than every minute, so you are interrupted less often.

• Create form responses
Any time you find yourself typing substantially similar e-mails, create a form version and save it for future use.

• Go full-screen
Switch your computer to full-screen mode, filling the whole screen with your current application, minimising the visual distraction of other programs.

• Park on a downhill slope
When wrapping up work on a task, make a note of what needs to be done next. This makes it easier to get started when you resume work on the task.

• Use a “dash” to beat procrastination
Putting something off? Devote five minutes, measured with a kitchen timer, to working on it. It will make the task seem more approachable.

• Declare a “vertical day”
Switch off e-mail, mobile phones, everything, and devote yourself to a single, important project for an entire day.
цитирай
4. inet - Ммм
21.08.2006 18:49
блоговете са доста офтопик, доста широки като спектър. А съветите са по-скоро общи съвети за работа с компютър, отколкото съвети за сърфиране, каквито съм дал тук и каквато е темата...
цитирай
5. анонимен - А най-много време се спестява когато
24.08.2006 01:12
1. Знаеш какво правиш.
2. Не си губиш времето да четеш глупости.
3. Не си губиш времето да пишеш с черни букви на черен фон както в тоя блог на начинаещ компютърджия, който иска да покаже какво е научил.
цитирай
6. inet - начинаещи компютърджия
24.08.2006 18:05
вече пета година си изкарва прехраната с това :-) А колкото до четенето - ами не чети! Не помня да съм те карал. И в статията пише - начинаещи и средно ниво потребители, ако си ги знаеш тези неща - минаваш ги по диагонал и... не си губиш времето.

Иначе с първа точка съм съгласен. Но ако не знаеш как да го направиш - губиш, а тук пише именно това. И то за строго определена сфера.
цитирай
7. анонимен - Забрави да кажеш, че
30.08.2006 19:49
AVANT BROWSER e най- добрият браузър. Незнам кво толкова се кефят на лисицата. Аз я ползвам само да видя сайтовете които съм правил дали се отварят под тоз заблуден браузър....
цитирай
8. rima - Голямо благодарско!
11.11.2006 10:52
...този постионг отвори нова страница в моето сърфиране. Авант, жестовете и другите неща наистина пестят време и са супер за мързеливци като мен. Още веднъж мерси, че ме открехна на тия благинки...

Обаче, нещо ме съмнява. При мене Авант отваря ИЕ. Как да направя да отваря в Лисицата и има ли си свой браузър Аванта?

Лисицата е много добра и сега макар, че се кефя с Авант, ИЕ ми спира някои преимущества на Лисицата...
цитирай
9. inet - Avant Browser е
13.11.2006 14:23
надстройка на IE, разширение, един вид. Няма начин да се подкара като разширение на Firefox, доколкото знам. Кажи кои преимущества на лисицата имаш предвид, може би имам отговора (макар че си има extentions, които просто са уникални и там няма алтернатива).
цитирай
10. boyan - Да добавим
28.02.2007 10:41
Не забравяйте движенията с мишката. Те са бързи и лесни, а най-лесни ми се струват в Опера. Опера позволява и сваляне дори и на торенти, което също пести време, докато не се отваря нова програма само за това.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2033560
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930