Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2006 11:14 - Ползваш линкове? Значи си престъпник!
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 4617 Коментари: 13 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Оляха се. Наистина се оляха вече мизерниците от организациите за защита на авторските права (да се чете - на милиардите си долари). Според решението на федералния съд на Австралия* този, този и този линк могат да ме вкарат в затвора!

Според съда, щом имам възможност да не поставям линкове към нелегално съдържание, а го правя, значи съм престъпник. По тази логика беше осъден Стефан Купър, оператор на mp3s4free.net (сайта е свален, архив на сайта в archive.org тук), за това, че е предоставял линкове към съдържание с неуредени авторски права и по този начин ефективно е позволявал нарушаването на авторските права на изпълнители, продуценти, композитори и т.н.

Това, за съжаление, не е прецедент. Предишно подобно дело отразих тук.

Тази история обаче не свършва дотук: компанията, осигуряваща хостинга на сайта - E-Talk (ISP и хостинг компания), също е призната за виновна с подобни мотиви - че е могла да предотврати съществуването на сайта mp3s4free.net, но не го е направила.

Въпроси:
- трябва ли да следя във всеки един момент всеки от сайтовете, които линквам, дали не е качил нелегално съдържание?

- трябва ли да проверявам щателно всеки от сайтовете за нелегално съдържание и ако да - как по-точно? Да се свързвам с всеки от собствениците, за да му искам лиценз? Да се свързвам с всяка от компаниите, които държат авторски права, за да ги питам?

- трябва ли да проверявам и всички линкове, разположени на сайтове, към които линквам, за да не допусна да линквам към сайтове като mp3s4free.net (които, явно, са незаконни)?

- трябва ли да следя непрекъснато всеки един файл, койтос е качва на сървър под мой контрол, и да се свързвам със собствениците на авторските права на всяко произведение, за да питам дали копието е и се разпространява легално?

Бъдещето на интернет, ако отговорите на горните въпроси са ДА:

- Google и всички търсачки и директории биват затворени, собствениците им осъдени на доживотен затвор в учреждение с най-строг режим без право на помилване.

- сайтове без линкове, ако не знаеш URL адреса, няма начин да намериш даден сайт. Линкове ще могат да се слагат само към определени сайтове, които имат електронен сертификат, че не са нелегални, който сертификат се подновявав всеки ден.

- ако все пак реша да линкна, ще ми отнема няколко години, за да проверя легалността на отстрещния сайт и всички сайтове, към които линква. Разбира се, след това процедурата почва отначало, понеже през това време сайта се е обновявал...

- половината от сегашното население на земята ще е бъде глобено или в затвора, заради нарушаване на авторското право.

- всички хостинг компании започват да приемат само сайтове с дигитален сертификат, който трябва да се подновява при всяка промяна на съдържанието на сайта.

С две думи - няма интернет.

В двуличието си, мизерниците от MIPI и EFA (Music Industry Privacy Investigations, Electronic Frontiers Australia) заявяват, че Google не е като mp3s4free.net, защото не предлага каталог, а търсачка (разлика???) и не е тясно специализирана в предлагането на нелегално съдържание. Както може да се види от следващия линк в Google имат връзки към добро количество нелегално (упс, не съм проверил законността на сайта, който линквам. Ще се върна след няколко години...) разпространявана музика.

След това, обаче, идва надеждата: "Има започнати действия срещу Google в други юрисдикции и чакаме с нетърпение развръзката". Какво съвпадение. Аз също очаквам с нетърпение да видя как адвокатските хрътки на Google ви натриват носа, както подобава.


*източник: Sidney Morning Herald


Тагове:   престъпник,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. killu -
20.12.2006 11:27
супер тоя начин не го знаех на търсене с тези фрази. Иначе новината е стара и я четох в един чужд форум. Но да се надяваме че има нормални хора в тоя свят и няма да се изхвърлят толкова.
цитирай
2. copycat - ауууу
20.12.2006 11:36
утре като идеш да обядваш обясни им, че не щеш да си платиш, понеже какви са те та труд искат да им се плаща... после докладвай в блога как е минало :-)))
цитирай
3. inet - @copycat
20.12.2006 12:08
не съм за разпространяването на mp3, когато това ощетява автора им. Но... моля, прочети какво пише и за какво става въпрос. Става въпрос за ЛИНКВАНЕ по дяволите. Нито го хоствам това съдържание, нито нищо... Все едно да ме осъдят, че съм ти казал - "е на тва място в Студ. град можеш да си намериш най-добрата трева"... Или пък " на тва място в студенски град продават трева, не ходи там". Линка е посочване на мястото, щом го посочиш - в съда.

Най-абсурдното е, че физически и технически е невъзможно да се определи дали даден сайт има съдържание с неизчистени авторски права, легален ли е или не, и дали не съдържа и той линкове към нелегално съдържание...

EDIT: да не говорим, че в случая е осъден и ISP, т.е. за да не ги съдят в бъдеще, всеки хостинг провайдер ще трябва да следи всеки един файл, качен на сървъра му. Просто чудесно.
цитирай
4. killu -
20.12.2006 12:08
copycat, моите уважения но мисля, че не си разбрала смисъла на автора. Тук не става въпрос за директно крадене на музика и софтуер. Става въпрос за следното ако аз сложа линк в моя сайт към някой от форумите в България където се коментира видеоконвертиране и някой от съфорумците сложи линк към някой от "незаконните" торенти излиза, че и моя сайт е назаконен. Като чета обаче чуждата преса това е само предложение за проекто - закон не е закон така, че може и да не мине номера
цитирай
5. shamanhfel - Как е у нас
20.12.2006 12:24
Ако трябва да сме точни в България поставянето на линкове към незаконно съдържание е престъпление. Но има едно уточнение и то се казва отказване от отговорност (или нещо подобно беше). Т.е. ако ти си доставчик и в общите си условия поставиш нещо от сорта на потребителите носят цялата отговорност за поставено незаконно съдържание бла бла бла (примерно в арената има такова нещо) никой не може да те бара, защото потребителя е сключил с теб договор за някаква услуга (платена или безплатна няма значение) и се е съгласил с твоите условия (т.е. той си носи отговорността).
Така, че като даваш линкове към сайтове хостващи незаконно съдържание (но не към конкретно съдържание) не си направил нищо незаконно (отговорността за действията принадлежи на други). В добавка на това от отделен човек не може да се иска да е запознат с легалността на дадено съдържание (е ако сам си си рипнал диска, и си го пуснал в нета си нарушил закона), но ако си дръпнал mp3йка, не може да се търси отговорност от теб (не ти си създал съдържанието, ти просто употребяваш създаденото от друг). Е то вярно, че нашите ахмаци криминализираха държането на незаконно съдържание, ама няма в кой съд да мине това ("ами аз не знаех, че това е незаконно, щото аз съм теглил мп3 от нам си кой, и той каза че е легално"). Номера е в това, че няма "очевидно" легално или нелегално съдържание (може някой да си е пуснал творбите свободно в интернет), просто съществуващите комптърни формати не позволяват съхраняването на такава информация (е може в ID3 на mp3 примерно). Поради тази причина отговорността се носи от разпространителя, той е задължен да провери правата на продукта, който разпространява или поне да има документ, даващ му това право, за да може ако се наложи да се проследи веригата до реалния нарушител (или баламата дето му се е вързала) и той да си понесе отговорността.
цитирай
6. inet - За да стане
20.12.2006 12:24
по-ясен паралела - представи си, че имаш блог, в който се пускат по 100 коментара на ден. Напълно реална ситуация. Ти си собственик на блога (ролята на ISP-то) и по този начин можеш да спреш всякакви коментари в него, вкл. и такива, сочещи с линкове към нелгално съдържание, или съдържащи нелегално съдържание, примерно глава от книга или цяла книга. Да, но ти не го правиш, защото е невъзможно да проверяваш 100 коментара на ден, дали всичко е ок с тях. И какво - или те съдят, или спираш коментарите. Чудно.
цитирай
7. shamanhfel - @inet
20.12.2006 12:32
Просто спираш коментарите от нерегистрирани потребители. По този начин, винаги знаеш кой носи отговорност за дадено деяние. Няма как да се изисква от нас да носим отговорност за действията на другите освен в случаи когато сме ги насърчавали (като например "пускайте в този блог линкове към бал бла бла"). Когато носим отговорност за подбудителство.
цитирай
8. inet - Да не би
20.12.2006 12:53
ISP-то като не е приемал анонимни собственици на сайтове в своя сървър да се е спасил?
цитирай
9. inet - Сигурно се усеща
20.12.2006 12:59
но този случай наистина ме дразни адски. Гонят се и се наказват последствията, а не корена. Вместо да се осъдят хората, направили публично дадено произведение в разрез със закона, се съдят хората, които казват - там има (нелегално) съдържание, защото по този начин дават възможност на други хора да стигнат до съдържанието. Ако премахнем нелегалното съдържание, цялата мрежа нататък изчезва.

Но не, по-добре да съдим човека, който сочи, както и този, който му помага да сочи и така най-добре да осъдим директно майка му и баща му, защото чрез акта на раждане те са му дали възможност да направи нелегалния сайт mp3s4free.net, а са имали възможност да не го направят, нали?
цитирай
10. анонимен - Хммм
20.12.2006 18:11
Е, хайде сега. И ти, и аз знаме, че осъдените администратори на Elitetorrents стимулират пиратството и поддържат тракера, като много добре знаят какво съдържание се качва на него.
цитирай
11. inet - @анонимен
20.12.2006 19:10
никакво съдържание не е имало на този сървър. Съдържанието е по компютрите на потребителите при торент системата.
цитирай
12. анонимен - Пак аз.
20.12.2006 19:25
Да, така е. Но те контролират какво ще е съдържанието на сайта. Демек чрез сайта им се нарушава закона (разпространява се файлове с обект на авторско право). А след като те стимулират това, се подвеждат под отговорност наред с нарушаващите закона ъплоадъри, рипъри и в някои случаи даунлоъдири
цитирай
13. strianakiev - Споко-нне може да се реализира..
21.12.2006 08:45
Може ли да се загаси слънцето, ако всички хора започна едновременно да духат с цел неговото загасване...Света става все по абсурден..и институциите призовани да консолидират интересите ни са абсолютно безпомощни...Всичко, което се създава от оделния човек искаме или не е достояние на цялото човечество..Всики забрани и "авторски права" са смехории...За да напишем една програма ни трябва време от няколко дни до няколко години..и то къртовски труд..в това време други хора трябва да сеят жито, да го берат и да правят хляба, който ние ядем всеки ден...и ние сме принудени да се включим в тази схема..но докато преди хлебаря можеше без нас то днешния хлебар работи с машини а те се програмират от нас...така, че трудът на всеки от нас е оценен от обществото във вид на парична маса, но това не е същността на цялата оценка...и затова ние крадем...добавяме си усещането, че не сме оценени правилно...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029288
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031