Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2007 17:12 - Три пъти поевтиня интернет достъпа само за една година
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 2883 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.04.2007 17:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
е радостният извод на проучването на цените на интернет достъпа в България, което направих за втора година*. Цените на интернет достъпа, заедно с цените на необходимия хардуер, софтуер и компютърната грамотност на потребителите са ключови фактори за развитието на интернет бизнеса в страната и поевтиняването на който и да е компонент би следвало да му се отрази положително. Проучването е доста представително, включвайки 30 града и 90 LAN, Cable и Wi-Fi доставчика и е дефакто единственото публично такова в страната.

Сравнено с данните за 2006г., през 2007 в страната ползваме средно 3 пъти по-евтин интернет, а за София намалението е цели 4 пъти. Под цена на интернет достъпа в случая се разбира цената за 1KB/s широчина на канала, при тарифите без ограничения за реализирания трафик. Достъпът до BGpeering-а също е спаднал, 3.5 пъти за София (където реално това понятие има най-голям смисъл).

Конкуренцията и по-високите изисквания на потребителите към услугата са сред най-важните фактори за понижаването на цените. В София, където конкуренцията е най-жестока, цената е спаднала 4.3 пъти при средно 3 пъти за страната и ако преди година в столицата се ползваше 3 пъти по-евтин интернет, то сега софиянци плащат 4 пъти по-малко за една и съща скорост, сравнено с живеещите в други градове. Други фактори за по-добрите цени и качество на услугата са изградените нови оптични мрежи на местно ниво и новите международни канали.

Общата практика е не да се намалят цените, а да се увеличава скоростта при запазване на тарифите, т.е. потребителят получава по-добра услуга на същата цена.


image

image

(клик върху графиките за цял размер)


Конкуренцията, за съжаление, понякога води до малко смешни ситуации. Например, и двата доставчика в Хасково, които разгледах, предлагат достъп с почти еднакви скорости на цена 10лв. на месец. И двата обаче имат отделно от това „месечна такса поддръжка”, която при единия доставчик е 5 лв., а при другия – 6лв. По този начин се създават условия за подвеждане на невнимателни клиенти.

Не съм включил изследване на цените на ADSL - всеки може да провери тарифните им планове от едно единствено място. Dial-Up също сметнах, че е безпредметно да разглеждам, тъй като качествето при този тип връзка е под всякаква критика. Не са пресмятани и таксите за първоначално включване, които доста варират. Примерно при кабелния интернет закупуването или взимането под наем на модем може да е спирачка. При Wi-Fi и сателитния достъп имаме подобни по влияние първоначални разходи.

За финал благодаря на колежката Нели, която ми нарави една от най-хубавите снимки досега в залата на БТА, където се състоя пресконференцията, на която бяха обявени и резултатите от изследването.

* Първото проучване беше извършено в края на февруари 2006 година и беше отразено в редица медии. Данни от него бяха включени в ежегодния доклад Е-България 2006, който се публикува от Витоша Рисърч.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - bezplaten
07.05.2009 22:28
az sam za bezplatniq internet.darjavata trqbva da pla6ta na vseki potrebitel edno minimalno i jiznenovajno potreblenie v sly4ai na extremno i jivotospasqva6to sabitie.vseki trqbva da ima pravo na bezplaten minimalen paket.moje bi e vazmojno v indystrialnite i razviti civilizacii.ne znam tyk mai nemat mozak za takava idea
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029370
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031