Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2007 09:32 - Google на път към монопол в онлайн рекламата
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 2724 Коментари: 0 Гласове:
0



Или поне "иска им се". Лошото е, че вероятно могат в голяма степен да изпълнят целта си - монопол върху онлайн рекламата в САЩ, а по-късно и в света?

image
Една от най-значимите стъпки към осъществяване на монопол беше извършена в последните дни - Google придоби компанията DoubleClick за $3.1 милиарда. Като се има предвид сивото минало на компанията (обвинения в нарушаване на личното пространство на потребителите), малкия обем приходи ($150 млн. за последната година) и недотам високия марж на печалбите ($30 млн. за последната година) сделката изглежда лудост. Още повече, че за разлика от $1.65 млрд, дадени за YouTube, тук се плаща не в акции, а в кеш.

Като се разгледа обаче голямата клиентска база и делът от пазара на компанията, става ясно за какво плаща Google. Според някои специалисти след тази сделка Google ще владее 80% от американския онлайн рекламен пазар.

Явно това не е достатъчно, защото вчера Matt Cutts, главен инженер по спам въпросите в компанията, публикува в популярния си сред уебмастърите блог съобщение, с което се опитва да изплаши всички собственици на сайтове, продаващи реклама във вид на текстови линкове. С две думи, въпросният Matt определи 90% от сайтовете като спам и за пореден път нарече продаването на линкове практика, за която следва да има наказание от страна на Google.

При положение, че много голяма част от трафика в интернет минава именно през търсачката на Google, изпадането от нея е сериозен проблем за всеки уебсайт. Въпреки това, голяма част от уебсайтовете се изхранват именно с реклама и ако следва да се съобразят с Google, ще загубят сериозна част от приходите си.

Едва ли е възможно да се хванат алгоритмично всички платени линкове, но е съвсем реално Google да филтрира основните си конкуренти в сферата, налагайки наказания за сайтовете, които ги използват. Не малко собственици на уебсайтове вече изказаха загрижеността си от политиката на Google по този въпрос и в не по-малка степен от начина, по който се провежда - с идеята да се всее страх и объркване сред уебмастърите. 

Повдигат се и редица интересни казуси - например, Yahoo би следвало да бъде изключен от Google, тъй като предлага поставяне на линк в директорията си срещу $299; всички сайтове, съдържащи линк "designed by" би следвало да попадната под ударите на Google, благотворителните фондации, поставящи линкове към сайтовете на благотворителите си също излизат в нелегалност и т.н. и т.н.

Да не говорим, че освен всичко останало Google за пореден път искат уебмастърите да им вършат работата. Което няма да стане... или?

Една от най-интересните дискусии по темата към момента можете да прочетете тук.


Тагове:   път,   Google,   монопол,   онлайн,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029434
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031