Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2008 11:31 - Кажи "Зеле", ако ползваш Интернет в Китай
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 2129 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.10.2008 23:58


image Как бихте се чувствали, ако всеки път, когато ползвате публичен телефон (доколкото ги има) или взимате стая в хотел, ви снимат и снимката бива изпратена на правителството? С цел проследяване на нежелани потребители на интернет Китай прави точно това.

За момента това е факт само в Пекин, но правителството е изискало от собствениците на интернет клубове да фотографират всеки, който влиза, и да изпращат снимката, заедно с лична информация на правителството за съхранение в държавна база данни. Целта е да се проследят източниците на "неподходящи" материали и да се отнеме още от малкото останала анонимност на потреблението на интернет в страната.

Много е вероятно онези досадни блогъри, протестиращи анонимно срещу правителството, да обичат да ползват интернет кафенета. Интересно е, че хората все пак са предпочели анонимността за кратък период от време. Един собственик на клуб споделя, че залата му е била абсолютно празна повече от месец. Поставени пред избора да не ползват интернет или да ползват, но да бъдат наблюдавани, хората в крайна сметка избират второто и отново започват да посещават клубовете.

За съжаление подобни мерки не са познати само в Китай. В Ню Йорк съдия Андрю Куомо оказва натиск върху интернет доставчиците да използват deep packet inspection или подробно сканиране на всеки IP пакет в своите мрежи. Шпионажа на потребителите  е с цел борба с детската порнография. Това идва след като същия съдия е наредил на ISP-тата да блокират достъпа до Usenet, въпреки, че "ловците на деца" са били засечени в по-малко от 1% от Usenet.

Куомо може би се учи от Великобритания, където правителството е поискало от доставчиците да съхраняват целия Интернет трафик, или може би от щата Кентъки, където губернаторът си е присвоил правото да взима международни домейн имена с цел борба срещу онлайн хазарта. Не трябва да забравяме и случая с инсталираните снифери в AT&T и натиска, оказан над Verizon за предаване на данни за потребителите.

По всичко личи, ДАНС, МАНС, ТРАНС и прочие не са единствените луди на този свят...


Тагове:   Китай,   кажи,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2033366
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930