Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2009 15:26 - 4fun.bg на БТК ADSL - дали БТК са чували за Интернет?
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 5265 Коментари: 1 Гласове:
0



Computerworld днес ме изненадаха с новината - БТК ADSL пуска портал за сваляне на легална музика с над 100 000 заглавия. "Договор между телеком оператора и Universal Music осигури легално безплатно музикално съдържание за ADSL абонатите на БТК." .... "Услугите на портала са предназначени за потребителите на високоскоростния ADSL интернет достъп на БТК, които могат да слушат безплатно един музикален жанр по избор или срещу 4 лв. да получат достъп до целия музикален каталог на Universal Music, съдържащ повече от 100 000 песни от всякакви музикални стилове."

Викам си - брей, много хубаво, само за 4 лева - 100 000 песни - това си е оферта. И после задълбах лееекинко, а който ме чете по-редовно знае какво следва ;-)

Не, няма да коментирам авторското право, а ще коментирам конкретно ADSL-а на БТК и услугата 4fun.bg.

Първо - защо сайтът не предоставя възможност за сваляне на легална музика на всички интернет потребители? От това ще печели както БТК, така и Юнивърсъл Мюзик - повече продажби - повече приходи. Всъщност вече има такива сайтове, например Mp3.bg, когото разработвахме в бившата ми компания, които предлагат нелош избор.

БТК обаче избират подход отпреди 20, 50 или повече години, който противоречи на логиката на Интернет. БТК избира логиката на затваряне на потребителите в мрежата. Да, тази логика я опитаха и интернет операторите с безплатните сървъри и торентите, но колко успяха?

За сравнение - подхода на най-успешната към момента интернет компания - Google: между техните и чужди подобни услуги винаги има възможност за прехвърляне на потребители. Те казват - ако ти харесва - стой при нас, ако не ти харесва - ще направим всичко възможно да ни смениш безболезнено.

Второ - противоречията в самия сайт, например по въпроса за DRM. В раздел F.A.Q. на 4fun.bg четем:

"Музиката, която сваляш е .wma формат и е защитена с DRM.
Внимание! Не всички системи и устройства са съвместими с DRM. Това по никакъв начин не нарушава качеството й, нито те ограничава в ползването. Напротив, ти можеш да я слушаш и на още 2 други персонални компютъра. Ще можеш да слушаш музика неограничено, докато не направиш отказ от HIT пакета и БТК ADSL услугата ти е активна. Забавлявай се! Музиката те чака! Технически изисквания за твоето PC
» PC операционна система Windows XP или Vista
Внимание! MAC и PC операционна система Linux не са съвместими » Windows Media Player 10 (или по-висока версия)
» Internet Explorer 6 (или по-висока версия) или Firefox 1.5 (или по-висока версия)"

Надявам се не само аз виждам противоречието. Хем не те ограничава в ползването, хем трябва да имаш устройство, съвместимо с DRM, хем можеш да я ползваш само на 3 машини, хем трябва да си абонат на БТК ADSL, хем трябва да имаш Windows XP или Vista, при това с WMP 10+ и IE6+ или FF1.5+. Това ако не е лицемерие, здраве му кажи.

Дори и да не си чувал всичките оплаквания от потребители от DRM, дори да не си чувал за Radiohed и техния пуснат за свободно сваляне албум в знак на протест срещу DRM, само този абзац трябва да е достатъчен, за да прищрака нещо там горе.

Понякога просто не мога да подмина някои неща и трябва да ги блогна. Толкова от мен, БТК да си помислят.




Тагове:   BG,   дали,   ADSL,   БТК,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Станимир
17.02.2009 17:06
Прав си, Георги. И аз се изненадах миналата седмица като разбрах за портала и "неограниченията" му и мислих да пусна в блога си за това.

Не мисля, че ще има бъдеще заради монополизма, който се налага от страна на БТК. DRM е отживелица, Apple вече го премахнаха от своята мрежа, а сега се пренася в България. WTF - музиката е 192kbit/s. Абонат съм на БТК, но за тези пари бих очаквал малко по-добро качество.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2034199
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930