Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2009 02:33 - SEO не е магия - WTF?
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 5538 Коментари: 1 Гласове:
0



Мда, това е заглавие на статия в Дневник. От една страна ме радва, че все повече се говори за SEO - може SEO конференцията да дава ефект вече :-) От друга, като се зачетох в статията, се оказа, че е от любимите ми - с противоречия и неточности в текста, неверни твърдения и т.н. Да коментира тези проблеми извиках моя личен SEO-шаман и наставник. На снимката отдолу е в процес на работа.

image

inet.blog.bg: Да започнем със следния цитат от Дневник: "Специалистите, които се занимават с оптимизация, слагат много линкове към даден сайт в социални мрежи, разнообразни ключови думи, описващи съдържанието на интернет страницата и т.н."

SEO шаман: Принципно е вярно, макар че са описани нищожна част от дейностите, включвани в процеса на оптимизация.

inet: "Търсачките подреждат резултатите, "четейки" именно тази информация. Накратко, сайтът с повече линкове към себе си в мрежата би трябвало да се показва по-високо в Google."

SEO шаман: Крайно относително и непълно, при положение, че според самите инженери на Google има над 200 сигнала, по които се класират сайтовете. От линк до линк има разлика от тук до небето, както и от информация да информация.

inet: "Силният сайт не се нуждае от SEO. Вместо да инвестирате в манипулиране на търсачките, финансирайте собствения си продукт. Все пак най-важното е сайтът да е полезен за хората, така че те да се върнат пак."

SEO шаман: Какво означава силен сайт? По какво се дефинира? Интересен е въпросът как един сайт става силен, от самата си поява ли е силен или му трябва някакво развитие, някакво подпомагане, за да стане силен? Определено е важно сайта/продукта да е добре направен, полезен, лесен за ползване. Хубаво е хората да се връщат. Да не забравяме обаче, че първо трябва да го намерят и да го посетят, за да могат после да се върнат :-) Което, между другото, често става отново през търсачките.

При положение, че самите Дневник казват "Днес хората влизат най-често в сайтове, след като преди това са направили търсене по ключови думи в Google или Yahoo. Повечето потребители стигат до сайтовете през Google, вместо да пишат директно уебадреса в интернет браузъра си. Така че колкото по-високо в резултатите е даден сайт, толкова по-популярен ще е той.", едва ли има смисъл да уточняваме как е най-лесно да се привлекат голям брой хора към даден уебсайт :-)

inet: "Най-голямата търсачка в света е като регулировчик, който разпределя интернет трафик. Ако играете по нейните правила, ще се справите добре. Но само в рамките на нейната система, смята блогърът Майк Марксън. За да постигнете нещо повече, заложете на себе си, а не на SEO."

SEO шаман: Интересно. Та нали повечето трафик минава през този регулировчик - реално "нейната система" е целия Интернет. Какво повече може да се желае? Как залагането на себе си противоречи на оптимизирането на сайта за търсачките така и не ми стана ясно. Отделно от това сайтовете се нагаждат според търсачките, но и търсачките нагаждат правилата си според сайтовете. Това е симбиоза, която ще продължава докато е взаимоизгодна.

inet: А как ще коментирате това: "В крайна сметка SEO си остава манипулация. Прекомерното публикуване на линкове е равно на спам. Създаването на сайтове с единствената цел да съдържат връзки към друг сайт също е спам. Най-много да си докарате наказание от търсачката. "

SEO шаман: Имат късмет, че си забравих Вуду куклите вкъщи ;-) Опитват се да изкарат думата "манипулация" като много много черна. Забравят, че манипулация всъщност означава "оказване на въздействие върху външен предмет или лице". Когато взимате лъжица от масата, вие я манипулирате. Не виждам нищо лошо във взаимодействието сайтове търсачки.

Защо публикуването на линкове да е спам ("нежелано търговско съобщение") и кой може да каже кое е прекомерно и кое - не? Например, само на страницата с тази статийка в Дневник има 227 линка към други интернет страници. Това дали не е сайт, публикувал прекомерно линкове? Или пък може да е създаден само, за да съдържа връзки към други сайтове? Защо не е наказан от търсачките?

inet: Мда, доста интересен факт и струва ми се този въпрос трябва да се отнесе на по-горна инстанция. А какво смятате за следното: "Игнорирайте обещания от сорта, че със SEO сайтът ви може да стигне първа позиция в Google за няколко дни. Вместо това ето един безплатен съвет - използвайте разумно количество ключови думи и тагове. Те трябва да са точно формулирани и в контекста на сайта."

SEO шаман: Аз лично не бих имал против Мат Кътс (инженер от Google)
да ми обещае това и със сигурност не бих го игнорирал. Иначе е напълно възможно сайта ви да стигне първа позиция за няколко дни и дори за няколко часа, зависи от ключовата дума. Достигането на някаква позиция по някаква дума в Google обаче няма много общо с целите на SEO, особено така общо дефинирано. В най-добрия случай е средство.

inet: SEO магия ли е? Дневник го отричат напълно.

SEO шаман: SEO е магия за тези, които не го разбират, като журналистите в Дневник например. За останалите е отчасти творческа, отчасти инженерна дейност. За нея, както и за всяка друга такава, се изискват определени знания, квалификация и опит.

Аналогично можеше да напишат: "В рисуването няма магия. Художника взима различни оцветителни субстанции и ги нанася върху платно. Хората после виждат това платно." Каква полза имате от това изречение? Ще станете ли художници? Ще можете ли да седнете и да направите картина, ако ви дадат бои и платно? Рисуването пак ще си е магия за вас, докато не се научите да рисувате.

SEO шаман: P.S. Гледам сега статията и недоумявам. Защо ни обясняваха цял материал за това как не трябва да се занимаваме със SEO (лоши, лоши манипулатори!) и ми загубиха от времето да ги опровергавам тук, след като накрая с едно изречение се самоопровергават, давайки линк към документ от 22 страници за това как се прави SEO. Айде, сиктир, отивам да си правя сайтовете силни ;-)

inet: Благодарим ви, че ни отделихте от времето си за това интервю, както и че реагирахте толкова бързо. За нас остава очакването за следващите статии в поредицата - "Рекламата не е магия", "Телевизията не е магия", "Блоговете не са магия", "Вестниците не са магия". Ще бъдат разкритикувани по същия щателен начин, надявам се с помощта на съответните шамани :-)



Тагове:   магия,   SEO,   шаман,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. nofearinc - Ех, тая преса...
21.03.2009 09:31
...все ги дроби едни звучни и понамирисващи, като едни други отделяни отпадъци в стая 'двете нули' :)
Жалко, че от време на време чувам познати да говорят за неща, които са чели във вестниците или са чули по бТВ (знаеш за кои изцепки говоря), а всяват излишен и неправилен смут.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2033105
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930