Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2009 08:57 - Google Wave - алтернатива на Facebook от Google
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 3830 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.05.2009 09:31


Вчера на събитието за разработчици "Google IO" от Google обявиха нов предстоящ продукт - Google Wave. Продуктът представлява сбор от досега отделни гугъл услуги - имейл, онлайн колаборативни офис приложения, качване на снимки, чат и донякъде wiki. Както се вижда от предварителната информация всичко в Google Wave е организирано около комуникацията - множество комуникационни възможности са събрани в едно - текст, снимки, видео, карти и др.

image

В основата на Google Wave са така наречените вълни - Waves. Даден човек създава нов Wave и може да добавя други хора към него. Всеки добавен може да променя и добавя нови неща, като всичко става в реално време. Според Google приложението е добро както за комуникация в реално време, така и за публикуване на съдържание с по-дълъг живот.

Самият Google Wave е базиран на изцяло нов протокол за съхранение и споделяне на Waves при който различните Wave услуги комуникират между тях си и с Google Wave. Протоколът е създаден за отворено споделяне на информация от всякакъв вид и от компанията смятат да пуснат кода зад Google Wave с отворен код. Всеки може да използва Waves за добавяне на функционалност към своя уебсайт чрез отворени API-та.

Някои от наистина яките нови неща включват Drag & Drop на снимки от десктопа в Google Wave. Необходимо е само да имате инсталирани Gears. Това е нещо, което като запален по снимките чакам от толкова много време :-) Друга готина опция е публикуването на Wave-а в блог по много интуитивен начин. Вградения spell-checker и още повече вградения преводач, поддържащ 40 езика и всякакви двойки между тях наистина обират точките. Превода е в реално време и удивително точен.

image

image

image

image

Както се вижда от горните снимки, Wave предлага какви ли не услуги, включително планиране на ангажименти и игра на шах. Гледайки скрийншотовете не мога да спра да си мисля, че това е Facebook килъра на Google. Във Facebook всичко идва от събирането на маса хора и от множеството възможности за взаимодействие между тях чрез вградените функции и чрез различните Facebook приложения.

В Google Wave всичко е базирано върху комуникацията между хората, независимо дали става въпрос за работна или свободна такава. Както казват от Google, неслучайно представянето е на конференцията за разработчици - те ще имат голям дял в разработването на Google Wave. Идеята е да се приложи модела на Facebook приложенията, Firefox приложенията....

Дали ще успее да се наложи е друг въпрос, аз лично очаквам с нетърпение пускането на http://wave.google.com/, за което се знае само, че ще е до края на тази година.

Видео клипа отдолу е от представянето на продукта на Google IO и е около час и половина.



Тагове:   Google,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029193
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031