Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2009 14:24 - Bing.com стартира по-рано от обявеното
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 7350 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обявената дата на пускане беше 3 юни, но търсачката започна да обслужва търсения още вчера, на 1-ви юни. Днес ми остана време да напиша едно кратко ревю, с което да надградя предишната информация за Bing с конкретни примери повече информация, специфична за българската аудитория.

image
(клик за пълен размер)

Харесва ми концепцията със свежите висококачествени изображения на началната страница и в горната част на страниците с резултати. Някак ми правят по-добро настроението сравнено със съвсем аскетичния гугъл интерфейс :-)

От пръв поглед обаче ми направиха впечатления някои несъвсем смислени текстове и преводи:

"Намерете това, което търсите, и много други неща"
"Намерете картините, които сте искали да видите"

От пръв поглед се вижда, че въпреки българския интерфейс Майкрософт имат много да наваксват с персонализирането на търсенето по географско разположение. Например едно елементарно "его-търсене" за inet:

image

Доста резултати на всякакви чуждестранни езици, един единствен на български за първа и втора страница.

За сравнение в Google 3, 4 и 10 резултат са релевантните ;-)

image


Изглежда от MS за момента очакват човек да избира от менютата горе "само на български" или "само от България". Потребителите обаче са мързеливи и това не работи толкова добре. Дори когато се избере "само на български" обаче резултатите са разочароващи:

image

Както се вижда, от общо 10 резултата има:

4 на български
2 на английски
2 на руски
1 на финландски
1 на македонски диалект

Доста зле, само Yahoo се справя по-зле, но те пък за мен са пример за лоши резултати за не-английски търсения.

Иначе за генерални търсения като новини и още 10-ина, които проверих, Bing и Google връщат подобни резултати, макар да има разлики в подреждането. Също така тук-там в Bing се промъкват не особено релевантни резултати.

Гледайки броя страници, индексирани от Google и от Bing за някои от моите сайтове не мога да не обърна внимание на огромната разлика. За търсачката за цени Izgodnobg.com например Google е индексирал 150 000 страници сравнено с 200 в Bing.

Не ми допадат и по-кратките заглавия и откъси, които виждам към момента в Bing. Правят доста по-трудна задачата да разбереш къде ще отидеш като кликнеш на резултата.

С няколко теста се опитах да изкарам категориите и допълнителните опции, които излизат при търсения в английската версия, но не успях. Изглежда ще почакаме, докато ги видим имплементирани за български.

Като цяло Bing показва известен напредък спрямо Live Search и MSN Search, особено що се отнася до резлутатите за англйиски търсения. По всичко личи обаче, че за свестни български резултати ще трябва да почакаме още някоя и друга година.

Иначе вчера имам 30 посещения от Bing в два от сайтовете ми с общ трафик 10-ина хиляди на ден. Не е зле, но още е твърде малко, за да почна да правя оптимизация специално за него ;-)


Тагове:   Google,   Microsoft,   Майкрософт,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - 000
08.06.2009 09:54
"С няколко теста се опитах да изкарам категориите и допълнителните опции, които излизат при търсения в английската версия, но не успях. Изглежда ще почакаме, докато ги видим имплементирани за български."

Българската версия не е съвсем готова, затова и индекса ти се струва малък, а всъщност не е.
цитирай
2. inet - @анонимен
13.06.2009 09:54
И защо реши, че българската версия не е съвсем готова? Действително има разлики във функционирането, вижда се, че не са портнати всички функции, но това не би трябвало да влияе на индексирането...
цитирай
3. inet - Реклами на Bing
22.06.2009 13:36
http://www.seroundtable.com/archives/020244.html - много яки реклами на Bing, пускани по телевизиите в USA с огромния рекламен бюджет, заделен за търсачката от Microsoft.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029209
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031