Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2006 21:25 - Втора част на деня на ползваемостта - Уеб семинар 2006
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 3033 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 14.11.2006 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Продължавам с новините и коментарите от Уеб семинар bgsite 2006. След като написах коментара си за първата част на деня - дискусията за ползата от блоговете на различни нива се вънах обратно в залата точно в 15 и 30, за да чуя какво ще каже Виктор (bezmonitor.com) относно достъпността на сайтовете за хора с проблеми със зрението. Залата този път беше пълна, имаше дори правостоящи, до които се наредих и аз. 

image

image

Останах с приятни впечатления от презентацията, както и от него самия, което потвърждава предишните ми впечатления от мейлите, които си разменяхме преди около година.

Посочиха се интересни факти, като напр. похвалното поведение на уеб разработчиците в САЩ що се отнася до достъпността, а също и въпроса за т.нар. alt тагове и ползват ли ги слепите или не.

След това продължихме с лекция, която трябваше да е за ползваемостта от гледна точка на дизайнерите и разработчиците, но стана интересно фиаско - смесица от будизъм, джайнизъм и отвлечена теория на уеб дизайна. Съжалявам приятелю Караиванов, но фактът, че по средата на презентацията видях Варзоновцев и Пламен Томов да се прозяват синхронно би трябвало да говори достатъчно.

Следваше презентация, подготвена от Морис Гринберг и Евгения Христова от лабораторията за когнитивни науки към Нов български университет. Добре презентиран материал, представящ тестването на ползваемостта на сайтове, софтуер и реклами чрез технологии за следене на погледа и изясняваща основни положения в процеса. За съжаление не получихме нито отговори, нито въпроси в насока - "Къде гледат потребителите", както беше заглавието на презентацията, а аз поне това очаквах - някакви интересни случаи, кратки анализи, извадки от проучвания...

image

Вечерта завърши с презентация от Павел Калинов от Нетинфо по въпроса "Полезността и ползваемостта в интернет". Практическият пример беше както пишеше в програмата - президентски избори 2006, но всичко останало - не. Вместо за полезността и ползваемостта получихме презентация на тема "Недостатъци на сайтовете на правителството и посолствата при подготовката и отразяването на президентските избори през 2006".

Ами... ок: не беше чак толкова зле, макар че ако поне си беше направил труда да ни пуска на проектора сайтовете, за които говори, да ги видим поне, ей така, на аванта, нямаше да е излишно. Наистина неприятното беше, че още от самото начало избяга от темата, съвсем целенасочено, и де факто говореше за липсата на координация и интеграция в големи групи сайтове, с огромно наблягане на правителствените такива. Не бях там за това. Мисля, че повечето хора не бяха.

Интересно се получи все пак накрая, понеже имаше представител на ЦИКипрб, който ни цитира статистика от техните сървърни логове, показваща, че са имали само 3000 посетителя около президентските избори. С това се опита да защити тезата си, че всъщност интернет общество няма, било група, било неразвито, един вид - отрече с лека ръка интернет като медия. Отрече съвсем спокойно хилядите хора, потребители и създатели на интернет в България. Естествено контрата беше - ами вашия сайт как се популяризира? Защо няма линкове в правителствените сайтове към него? И разбира се отговор нямаше, на мен лично щеше да ми е интересно да го чуя.

Толкоз от втората част на първия ден. Ако се съди по записките ми ми е била наполовина интересна/полезна спрямо първата част. Утре смятам да присъствам на първата част от семинара, втората вероятно ще пропусна.


Тагове:   семинар,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. estrella - Умирам
14.11.2006 21:51
от смях, когато чиновници говорят за интернет. Ей го на, даже и свестен коментар не мога да направя. То какво да се коментира, хахаха, 3 000 посетители, ахаха, нямало интернет общество, майко милаааа.

Исках да дойда на тези панели, добре че не го направих. Благодаря за синтезираната информация.
цитирай
2. анонимен - Варзоновцев
17.11.2006 12:54
Мен пък на Борил презентацията ми се стори добра като идея. Обаче наистина без подготовка толкова много материал трудно се поднася адекватно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029304
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031