Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2006 18:45 - Google пускат безплатна програма за 3D графика
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 5228 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Името на програмата е Sketch Up, версията е 5, а моите първи впечатления са - почти очарован!

Нека започнем отначало обаче. Преди месец от Google съобщиха, че @Last Software (чете се Ет Ласт Софтуер, което буквално значи "Най-после софтуер") се присъединяват към тях. Днес в блога им е публикувано съобщение за пускането на свободна версия на софтуер за 3D моделиране, който, цитирам "прави нашата визия за правенето на 3D достъпна за всеки реалност". Името му е Google Sketch Up, и разбира се, е бета версия.

Професионалната версия все още е платена, но версията за любители е напълно безплатна и може да се свали от сайта на Google, по-точно оттук. Програмата е предвидена само за PC или Mac машини, като изискването за PC е да има инсталирана ОС Windows 2000, XP Home или XP Pro.

Минимални изисквания към хардуера:

Процесор 600 MHz Pentium III
128 MB RAM
80 MB място на хард диска.
Видео карта, която е 100% съвместима с OpenGL стандарта.

Препоръчителните характеристики са:
Процесор 2 GHz Pentuim 4
512 MB RAM
3-бутонна мишка със скролер

За много подробните и добре направени уроци за ползване на програмата ще ви трябва Windows Media Player или Quick Time 5.0.

Сега малко по-подробно за характеристиките на програмата. Можете да създавате основни форми като линии, квадрати, овали, арки, които после да правите триизмерни чрез разтягане. Създаването на произволни по форма обекти също е възможно. Нанасянето на цветове и текстури става стандартно за такива програми, като в пакета са включени доста на брой текстури, които ще ви позволяват бързо да създавате често срещани обекти като къщи, растения, мебелировка... Можете и да добавяте ваши текстури или да променяте включените в програмата.

Програмата предлага също работа на слоеве. Откъм осветление не съм доволен. Няма възможност за разполагане на собствени източници на светлина, какво да говорим за финото им настройване с цел постигане на определени ефекти. Но все пак - софтуера е за широкия потребител, а светлината е едно от най-трудните неща при 3D моделирането. Мъката с нея е спестена с два скролера - един за месеца от годината (мястото на източника на светлина и цвета му) и един за времето от денонощието (сутрин - дълги сенки, следобед - къси, и с различна плътност).

Експортирането на готовите графики става само в 2D графика във форматите bmp, jpg, tiff и png или експорт във файл за Google Earth. Създавайки такъв файл, можете да сложите обекта си в Google Earth (много яко, макар че все още не виждам ползата от това :-)). Ето как изглежда направената за 6-7 минути къща (или поне подобие на такава) в Google Earth.

image

Не знам защо автоматично къщата ми беше поставена в някакъв американски град, знамение, може би, предвиждане на бъдещето... кой знае ;-) А също така не разбрах защо не ми се приложиха текстурите, които бях избрал за стени и таван на модела. Ето максимума, който постигнах за тези 6-7 минути (половината беше разучаване на контрола):

image

Не е добре, че ти позволяват експорт само в 1024х768 пиксела изображение, но като начало е достатъчно.

Като цяло обаче интерфейса и инструментите са доста интиутивни за ползване, а и с помощта на подробните уроци едва ли ще представлява трудност за когото и да било да създава относително елементарни графики на Google Sketch Up. Много добра програма за начинаещи в областта и ентусиасти.


Тагове:   графика,   Google,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029313
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031