Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2007 20:43 - Протеста срещу беззаконието на органите на реда
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 4225 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
или по-известен като "Протеста на Арена и Замунда" или "Протеста срещу ГДБОП". Да, бях там. Бях там въпреки предупреждения от познати и въпреки редица други неблагоприятни фактори. Бях там заедно с още над 3000 души, дошли да изкажат своето презрение към некомпетенстността и мафиотските мерки, прилагани от ГДБОП и част от съдебния апарат  и да кажат "Ние не сме престъпници".

Пъстротата беше забележителна - от 14-15 годишни, през 30-40 годишни, до 60-годишни дядовци и баби (повикани от своите внучета?). Имаше плакати и скандирания, нямаше изцепки, но нека всичко по реда си.

Всички снимки, освен последната, направих на отиване, когато все още не се бяха събрали всички хора, но след това просто не ми се мърдаше от позицията, която си бях харесал. Ето първата - кола от БТВ:

image

Освен тях имаше представители поне на 10-ина медии, или поне аз преброих толкова професионални камери и микрофони. Имаше и голямо количество "граждански журналисти", което може само да радва.

Разбира се, имаше и полиция, но колите бяха дори по-малко, отколкото на предишното насрочено място и време - пл. Ал. Невски. В началото видях само 1 джипка и 1 патрулна кола. По-късно видях още една патрулка, дори и да е имало още 1 кола, която да съм пропуснал, бройката не достига тази, която дебнеше на Ал. Невски - два буса, 3 патрулки и 1 джип.

image

Както помните, предишния протест беше отменен поради "технически причини", "съвпадение с други протести" и "неблагоприятно време" - за всичко това малко повече - тук.

image

image

image

image

Към 17 часа, когато пристигнах пред сцената в Южен Парк (отново "благодарско" на ББ и останалите, допринесли за забиването на протеста на това място и по това време) вече имаше към 1000 души и непрекъснато прииждаха още. Към 17 и 30 цялата поляна и околните площи се изпълниха от над 3000 души.

За съжаление имаше технически проблем, за който организаторите по-късно обвиниха Електроснабдяване, а други казаха, че някой е прерязал кабела. Както и да е, последицата беше, че чак до 18 и 50 нямаше ток. Отнякъде се появи и един аргегат, но явно е бил с недостатъчна мощност и въобще не го включиха.

През това време тълпата малко по-малко почваше да се изнервя. Групи хора си говорят помежду си, няколко души дори се подкрепяха с биричка, агитатори от БНС вървяха и пъхаха в ръцете на нищо неподозиращите хора пропагадни материали на партията (сега са ми в спам листата). 

Тогава излезе един младеж, давам му 20 години, който с един мегафон започна да говори и да подканя събралите се най-близо до подиума и най-млади протестиращи да скандират. Дотук добре, повдигна се духа на митинга, развяха се плакати...

image

image

image

image

Сред скандиранията най-интересното беше "искаме ток" :-) Човек ако само слуша митинга, спокойно ще реши, че сме циганите от Столипиново, на които най-накрая им е спряно електроподаването заради неплатените сметки (алилуя) :-)

Скоро обаче отнякъде се поде "ЦСКА, ЦСКА, ЦСКА!" и това вече беше знак за лоша насока, дадена от момчето с микрофона и най-младата част от митингуващите...

В този момент се зачудих дали не е време да си тръгвам, при тази гавра с каузата и при положение, че изгледи за ток нямаше. Реших все пак да остана, дошъл съм, стоял съм, мога и още малко. Обаче между 30 и 50% от останалите това им дойде в повече и малко по-малко се разотидоха в следващите 15-ина минути.

Междувременно на порции се ометоха и значителна част от медиите, вероятно защото им е писнало да чакат и са имали да завършват брой/предаване.

Лелеяния ток най-накрая дойде около 18 и 50, когато около половината хора се бяха разотишли, беше започнало да се смрачава и беше станало доста студено (особено като седиш на едно място). Пуснаха осветлението, музиката, микрофоните и най-после официалната част започна. 

image

Оказа се, че кметството е уведомено за митинг между 17 и 19 часа, така че трябваше да се съкратят максимално изказванията. В крайна сметка за 20 минути чухме "човек от инициативния комитет", Елиян Гешев - собственик на домейна arenabg.com, собственикът на доставчика на интернет - Линкос (zamunda.net е техен) и адвоката на Zamunda. 

Изказаха се позици, в общи линии съвпадащи с тези, публикувани на няколко места в интернет. Посочиха се незаконните действия на органите на властта, липсата на обосновка в обвиненията срещу собствениците на тракери и срещу арестуваните "топ ъплоудъри", абсолютно некомпетентото поведение при събиране на доказателства, защитаването на частни интереси чрез държавни органи, при положение, че няма основание за това, арогантността на същите частни компании, цензурата и много други, които ако имате желание ще прочетете на повече от едно място в българския интернет. С това митингът приключи, около 10 мин. след 19 часа и всички се разотидоха.

Като се има предвид промяната на датата и часа и на първоначално уговореното място и забиването на митинга в Южен парк, техническите проблеми и пр., смятам, че се получи не лошо събиране.


Тагове:   органите,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. coolkiss - абе какво да ви кажа, не бих теглила ...
26.03.2007 21:17
абе какво да ви кажа, не бих теглила ако не бях принудена (в някои случаи и "принудена" не е пресилено) диска на любимата ми група излезе на 27 януари 2007 ... до тук ок ...обаче... в милото БГ ще го намеря легално на дискче през началото на 2008 - в моя защита ще кажа че поръчка по е-нет струва 100 лв (на промоция е 18.99 EUR и доставка 30 EUR за "близкия изток") ;(
подкрепям протеста
цитирай
2. fugitive - Извиниявай,
26.03.2007 21:55
мен, обаче на протеста нямаше повече от 500 човека. Знам как изглеждат 3000 човека и как изглеждат 500. - 3000 имаше предната вечер в Христо Ботев на Toy Dolls и вЕрвай ми - бяха мноооого повече от хората дето се събраха в South Park на следващия ден.
И да ти кажа - бабите и дядовците просто минаваха оттам и се замотаха да видят защо сме се събрали.
Сори, че ти развалям кефа, но това е положението.
цитирай
3. inet - Хех
26.03.2007 22:10
500 човека бяха само отпред около сцената...
цитирай
4. marty - Inet
27.03.2007 18:28
Поздрави и за поста и за снимките.
Не им обръщай внимание на разни съблогъри,
които могат да броят само до 500.
Толкова си могат.
Никога няма да видят оттатък цифрите,
да прочетат или помислят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2033108
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930