Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2006 20:25 - Блогерите - армия от нестандартни
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 3721 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Оригиналното заглавие на статията, публикувана от Пол Рейнолдс, журналист от BBC е "Bloggers - an army of irregulars", като последната дума може да се преведе и като "неправилен", "нередовен", "ненормален", "неестествен", "разюздан", "непорядъчен" (SA Dictionary). Аз реших да я преведа като "нестандартен", така го чувствам :-)

Ето няколко интересни цитатr от тази статия: 

"За много хора, работещи в големите медии (в САЩ, бел ред.), както блогерите ни наричат, уеблоговете са в най-добрия случай неудобство, а в най-лошия - опасност.

За тях те са празнодумства на неуравновесени или досадни хора.

Моят личен опит през последните няколко месеца ме доведе до точно обратното заключение.

Гледам на блогсферата като източник на критики, който трябва да се слуша и като на източник на полезна информация.

Големите масови медии трябва да си вземат бележка и да изработят определен курс на поведение, за да посрещнат това предизвикателство.

Повечето големи организации, независимо дали медийни или бизнес такива, нямат никаква политика по отношение на блоговете.

Вероятно имат политика по отношение на блоговете на техните собствени служители, но най-често нямат практика да наблюдават основните блогове и имат слаба представа как да реагират на критиките, идващи от тях."

Пол продължава статията си с коментари на случаи, в които блогерите са изваждали на бял свят некоректността на информация, разпространявана от масовите медии, като за мен най-интересни ми бяха два от тях.

Блогери откриват, че датските карикатури (на Мохамед, бел. ред.) всъщност са били публикувани в Египетски вестник през Октомври 2005. (подробно за този случай четете в WorldNetDaily)

Друг случай е когато в блогсферата масово се разпространяват снимки на жълти училищни автобуси в Ню Орлеанс. Всичко това се случва след Катрина, а автобусите по правилник трябва да се използват за евакуация на населението.

Третият случай е когато Пентагонът отрича използването на бял фосфор като оръжие от американската армия. В последствие благодарение на публичността, която блоговете дават на статия на журналист от Фалуджа, се стига да признаване на използването на опасното вещество.

 Пол посочва и два случая, в които блоговете разжалват публични фигури като Дан Ратър от CBS News и Eason Jordan, главен директор на новинарската секция на CNN. Вторият подава оставката си след като блогер го обвинява в лъжа по повод изявленията му, че американската армия е атакувала журналисти в Ирак.

Журналистът от БиБиСи завършва със следните думи на Ричард Самбрук относно блоговете като източник на информация:

"Ключът е предпазливо използване като източник. Ще бъде голяма грешка за масовите медии да се опитат да се сравняват с блоговете, но те могат да ни научат на уроци по откритост и честност. Масовите медии трябва да се фокусират върху това, което могат да правят - да обясняват, анализират и проверяват."

Go Go Bloggers!


Цялата статия можете да прочетете тук (en).


Тагове:   армия,   нестандартни,   От,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. dinka - stokata si ia biva! :)
10.02.2006 20:40
S goliam kef shte procheta tsialata statia, no si mislia, che nie mai ne pravim tochno tova, koeto praviat po sveta.
Moje da se stigne i do tozi moment. Dano da e po-skoro!
Leka vecher! I oshte takiva pisania. :)
цитирай
2. badkor - badkor
10.02.2006 23:46
4OM TOVA E TOLKOVA MO4NO SREDSTVO ZA KOMUNIKACIQA AZ PODKREPQAM S DVE RACE BLOGGARITE PO CQAL SQAT USPEH.................:)
TOVA E EDNA SVOBODA DA QA IZPOLZVAME ZA DA NAMERIM IZTINATA....HAHA....
/IZTINATA E NQAKADE TAM/.
цитирай
3. inet - dinka
11.02.2006 09:21
да, права си. В България все още няма така добре развита блогсфера и изявени блогери. Но важното е, че ги има и това е шанс за тези, които започнат сега да си изградят по-лесно имидж, докато е по-малка конкуренцията един вид :-) Защото съм сигурен, че ще се стигне до момент, в който ще настигнем и подминем САЩ.
цитирай
4. dinka - Без конкуренция!
14.02.2006 10:37
Даааааа. Много добра идея. С какво да блесна днес? Може с някоя рецепта... :)))
Всъщност скоро ще напиша нещо много весело. Ще прилича малко на изградения имидж на "жените шофьори", но в моя случай ще е за това как една жена се опитва да играе on-line на обявена за "мъжка" игра. Натрупала съм доста опит и това, което виждам най-често е: "Не играеш лошо, като за жена"...
цитирай
5. dinka - Родих го...
16.02.2006 13:22
ето и резултата:

http://blog.bg/viewpost.php?id=505
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029255
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031