Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2006 21:49 - Великобритания иска задна вратичка за новия Windows
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 2918 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Правителството на Великобритания е поискало да има специален достъп до компютри с операционната система Windows и в момента преговаря за това с Майкрософт. Според специалисти във Великобритания новият Windows Vista ще направи по-трудно за полицията да следи файловете на компютрите на заподозрени лица.

Според БиБиСи всичко започва след като професор от Кеймбирдж съобщава на сесия на парламента, че много повече файлове в средностатистическия персонален компютър ще бъдат в криптиран вид и правителството трябва да поиска своя собствена "задна вратичка" за Виста.

Професор Рос Андерсън е давал показания пред парламента и е заявил, че криптирането и различни негови опции са създадени с цел предпазване от сваляне на материали с незащитени авторски права. "Негативен страничен ефект от това налагане на закона е, че ще бъде технически сериозно препятствие да се изрови криптирания материал от системата, ако тя е настроена професионално" казва професорът.

Майкрокофт заявят, че Windows Vista ще бъде най-сигурната версия, която някога са правили, но те правят доста крачки към разкриването на схемите на сигурност пред правителствата. Проблемът с осигуряването на достъп до компютрите е, че те не могат да опазят собствената си информация, какво остава за нашата?

Да не забравяме скорошното кракване на компютри в Британския парламент, неколкократните пробиви в компютърните мрежи на армията на САЩ и редицата други засечени и незасечени взломове в правителствени мрежи.

Освен това, тази задна вратичка може да се ползва и съвсем не по предназначение, дори и от правителствени служители. Какво ще спре офицер, ръководещ дадено разследване да не вземе ценна информация, например номера на кредитни карти, особено ако разследването не открие нищо?

Не е трудно да се предположи, че подобни преговори се водят или вече са приключени с правителството на САЩ и други държави. Как при това положение можем да очакваме, че информацията, която смятаме за лична, наистина е такава? Как да сме сигурни, дори и тези задни вратички да се използват само по предназначение, че няма да има  нови пробиви в правителствени компютри и мрежи?

Покрай терористичните атентати в САЩ и Европа бяха приети редица крайно недемократични и ограничаващи личната свобода гражданите на ЕС и САЩ закони. Припомнете си закона за електронното подслушване:

"Всички телефонни разговори и имейли в Европейския съюз трябва да бъдат записвани и пазени, реши Европейската комисия. Това ще бъде задължение на телекомуникационните компании в държавите, членки на ЕС, заради борбата с тероризма."

Вече стана ясно, че и в компютрите ни искат да влизат когато решат. Къде остана свободата, питам аз?


Тагове:   Великобритания,   новия,   Windows,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. angel - Съгласен съм с теб
19.02.2006 00:15
Опасна тенденция, по отношение сигурността не съм експерт и не мога да се произнеса, но чисто от правна гледна точка намесата в личния живот ще се извършва по административен път. Това ме плаши. Не е слуаин фактът, че независимо от това, че обичам нововъведенията не използвам компютъра за нищо, свързано с разплащане. Много скъпо може да ми излезе.
цитирай
2. thmcrp - то за това Бундестаг-а
20.02.2006 11:36
Мина на операционни ситеми с отворен код, както и цялата им държавна администрация. Не желят всичките им държавни документи и съобщения да оставят по едно копие в щатите.

За другото писах вече
http://blog.bg/viewpost.php?id=159
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029425
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031