Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2006 19:15 - Как да популяризираме своя блог - 7 бързи съвета
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 14619 Коментари: 8 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това е статия, в която ще засегна основните безплатни начини за популяризиране на един блог с акцент върху блоговете в blog.bg. Винаги е по-добре, когато те четат повече хора, независимо дали става въпрос за блог тип личен дневник, професионален, регионален, новинарски, фирмен или друг тип блог. (В крайна сметка, ако не желаете да ви четат за какво ви е блог?)

Ето и нещата, които ще имат положителен ефект върху посещаемостта на вашия блог:

Номер 2

Най-тривиалното, но и едно от най-ефективните е регистрацията в български търсачки и директории. Тъй като истинските търсачки в бг интернет са само две и то с нищожно влияние, продължаваме към директориите. Най-добрият списък на бг директории, който съм виждал, е addurl.start.bg, изготвена от редактора Пламен Томов. Всички търсачки, които могат да ви интересуват са там, с директни линкове към формите за регистрация.

Най-интересните линкове са в кутиите "БГ директории" и "БГ директории 2". Останалите, в които можете да пробвате са в "Топ 50/100", иначе казано класации. Повечето от тях изискват обратен линк към класацията, чрез който посетителите да гласувата за вашия блог. За регистрация в повечето директории се изискват име на сайта/блога, кратко описание и ключови думи. Някъде ще ви поискат и имейл за връзка и др. данни.

Пълно и подробно описание за това как да се регистрираме в бг директории от Пламен Томов можете да видите тук.

Номер 3

Ако вашият блог се намира в blog.bg, спазвайте условията за ползване и вижте условията за публикуване на ваши постинги на главната страница на Blog.bg. Това е най-бързия и лесен начин публикацията ви да стигне до много хора. Освен, че се показва на главната страница, тя влиза и в официалната RSS емисия на Blog.bg и на главните страници на двама от нашите партньори - Dnes.bg и Start.bg, които са лидери в своите сфери, съответно новините и търсенето на информация.

Номер 4

Участвайте активно в блогсферата (или може би "блогосферата", все още няма утвърден вариант на български). Коментирайте публикации на други блогери. Много често така ви забелязват и откриват. Не малко блогове позволяват и добавянето на линк при публикуване на коментар. В blog.bg това е автоматизирано за регистрирани потребители на Blog.bg.

Номер 5

Предложете RSS емисията на вашия блог в RSS директории и онлайн агрегатори. Като такъв в бг интернета за момента се отличава само www.bgit.net, но посещаемостта и популярността му са неизвестни.

Номер 6

Пинговете (ping/pings) са следващия метод, който е много популярен за блоговете на английски, но за блогове на български ефекта е силно ограничен. Има два начина за пингване на блог и rss агрегатори - ръчен, полуавтоматичен и автоматичен.

Ръчен - избирате на кои сайтове искате да изпратите пинг, посещавате ги, пускате пинга и готово. Доста трудоемко.

Пример за полуавтоматизирано пингване е ping-o-matic - просто въвеждате исканите данни и избирате кои търсачки искате да бъдат известени за ново съдържание във вашия блог.

Автоматично пингване за блоговете в Blog.bg за момента не е направено, но е в процес на планиране. Нищожния резултат, който показват експериментите с блогове на български до момента е основната причина за липсата на автоматичен пинг.

Аз лично пратих еднократно пинг на http://www.weblogs.com/ с цел след това Google да забележи личния ми блог, да го включи в блог индекса си и да го посещава редовно след това. Което и стана. Можете да проверите blogsearch.google.com за публикации от geo.blog.bg.

Номер 7

Сложете линк към вашия блог в подписите си във форуми, в които пишете. 


Сигурно ви направи впечатление, че липсва номер...

Номер 1

Пишете интересно и по актуални теми, но най-вече - пишете от вас. Вашето мнение, вашият начин, вашият уникален стил е това, което прави блога ви интересен и запомнящ се и кара хората сами да се връщат и да четат отново и отново, да коментират, да го добавят в RSS четците си, в своя блогрол...

Надявам се статията да ви е била полезна. 

Happy Blogging ;-)


Тагове:   блог,   как,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. anahata - Супер съвети
04.07.2006 21:51
Браво Гео, много полезни съвети. Като се изуча в блогването, може и аз да измисля. . . номер 1А. Ето вече следвам съвета ти и участвам с първия си коментар. Не тук, изобщо в Мрежата:))
цитирай
2. viki02 - Благодаря!
04.07.2006 22:15
Доста стойностни неща.
Далеч съм от мисълта да се конфронтирам, не винаги да ни четат много хора е важно. Аз имам кой да чете, разстоянията ни пречат. САмо да има къде да го пусна. НЕ е актуално, не е за всеобщо четене. Няма как. Случва се и такова.
Просто за информация...че не всички искат мноооогото читатели. Ако получат всичко, което искам в Швеция, Америка, Индия, Владивосток, Япония....АМИ ТОВА МИ СТИГА.
Благодаря за информацията все пак.
цитирай
3. анонимен - ...
09.07.2006 04:22
Не са чак толкова стойностни тези съвети. Вие, младите, пикаете на шумка и мислите, че биете барабан.
Съществуват цели 55 начина за популяризиране на сайта, описани надлежно от най- младия Интернет милионер Terry Dean в книгата му Unlimited Traffic.
Ама съвременен млад българин да чете- абсурд! Мъничкият Бай Ганьо всичко си знае и на другите акъл дава. Е смешно, и жалко...
цитирай
4. inet - @анонимен
11.07.2006 09:36
"7 бързи съвета" са точно това, което пише - седем бързи съвета. Никъде не се предетендира за изчерпателност. Освен това, ако не си забелязал, наблягам на специфичните за блоговете методи, продиктувани от разликите им с останалите сайтове. И също така засягам само безплатни начини, което също ограничава средствата.

А ако като се погледнеш в огледалото виждаш "Големият Бай Ганьо" - е, не всеки може да е като тебе... ;-)
цитирай
5. reklama - въпрос
15.07.2006 21:03
Чудесна статийка,
би ли обяснил малко за пинг на weblogs.com .
цитирай
6. inet - @reklama
15.07.2006 22:25
пингването е елемнтарно. Прави се една бърза регистрация в сайта и след това си влизаш в профила с потребителското име и парола. Отиваш на таб Blogs. Там избираш "Ping Weblogs.com with your Weblog". Въвеждаш необходимите данни в полетата и натискаш "Ping your Weblog". Това е.
цитирай
7. ssstto - ?
29.07.2006 20:43
били обяснил и за bgit.net
цитирай
8. inet - Да...
30.07.2006 21:49
скоро blog.bg ще работи съвместно с bgit.org чрез OPML емисия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029272
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031