Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2006 00:03 - Китай изгражда армия от интернет-"булдози"
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 2276 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Целта е тази армия да предпазва правителството и комунистическата идеология на китайското управление в интернет форуми, блогове и чатове. 

Aisamedia съобщава, че в Пекин е формирана специална група онлайн коментатори под прикритие, чиято цел е да подвеждат публичното мнение по спорни въпроси, разисквани в Интернет.

Китай се опитва по всякакви начини да упражнява контрол над Интернет дейностите на своите жители, както вече съм писал неведнъж тук, в inet.blog.bg. Голяма роля в контрола на над 100-те милиона китайци онлайн досега играеше фактът, че държавата контролира интернет доставчиците (ISP) и филтрира трафика още там. Но вече има и друго ниво на контрол - именно тази армия. Според някои данни такива оператори вече повече от половин година действат от провинция Янгсу.

Тяхната работа е да защитават правителството и неговата идеология, когато негативни коментари се появят в интернет форуми, блогове и чат стаи, съобщава един от местните вестници, цитиращ официален източник от администрацията, като добавя, че те трябва да разбират "правителствената политика, да бъдат експерти в политическата теория и да са политически надеждни" (леле как ми напомня на комунизма тук, макар че го познавам само по книгите). "Те ще насочват общественото мнение като обикновено "интернет жители". Това е както важно, така и ефективно" казва Ма Зи Чун, един от тези коментатори.

Зан Джианг, декан на факултета по журналистика в Китайския младежки университет за политически науки не одобрява практиката интернет спец части да пишат анонимно в Интернет.

"Няма проблем ако те изказват своите мнения на правителствените сайтове като официални лица, но е подозрително, когато го правят по този начин", казва Зан, "Не е добре за естествения облик на публичното мнение."

Според различни данни поне три местни градски управи наемат онлайн коментатори. "Не сме първите, нито последните. Цялата нация играе същата игра" казва Ма.

Комунистическата партия и нейните висши управлявщи са тренирали 127 служители за подобна дейност през изминалата година, за да "засилят интернет пропагандата с антикорупционна цел".

Пекин е известен и с това, че има специална интернет полиция, която се смята за отговорна за спирането на лични сайтове, публикуващи политически неприемливо съдържание, за блокирането на няколко чужди сайта, както и за затварянето на редица китайци заради техни интернет публикации.


Тагове:   китай,   армия,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029463
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031