Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2006 11:50 - Българска търсачка – Jabse – ревю
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 5993 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес докато си търсех нещо си в google видях отстрани в блока с AdSense реклами (които хитро са сляти като дизайн с органичните резултати, за заблуда на противника (обикновения потребител)) попаднах на следната рекламка:

 

image

Интересно, казвам си. От около година премислям какви са шансовете българска търсачка от типа на Google да успее в България и всеки път стигах до извода, че никой няма шанс да се пребори с преднината и парите на Google в малък пазар като българския. Или трябва да се направи световна и с големи първоначални инвестиции (и тогава няма да е лесно, но има шанс) или трябва да е българска, но с наистина уникални качества.

 

ОК, явно обаче има някой, който е решил, че може да присъства на българския пазар – Jabse. Според рекламата уникалната функция, която предлагат е справянето с един от най-важните проблеми при търсенето, когато се отнася за езици, ползващи родове и числа – формите на думите в тези родове и числа.

 

Преди да задълбая обаче, ми стана интересна възрастта на търсачката, както и основанията за името й. От Archive.org се вижда, че Jabse се появява за първи път някъде през Февруари 2005. И наистина, домейна, регистриран е от Пламен Славов в началото на месец Февруари, 2005. Тогава е изглеждала малко по-дървено и с друго лого, но я е имало. Имало е и името й, оригиналната му идея – “Just Another Bulgarian Search Engine”. Защо „just another”, при положение, че тогава имаше само две такива, истински, даже едната може и да не беше направена още – paiak.com и krasta.com, не ми става ясно. Да не говорим, че от маркетингова гледна точка такова име е доста кофти.

 

“Jabse” обаче, ако се абстрахираме от първоначалната му идея, има няколко качества – не значи нищо, странно е, с една дума, може да стане бранд, евентуално...

 

Да започнем с хубавите неща. Нашите сайтове (от групата IBG) се представят доста добре с класирането :-) Дизайна е изчистен, семпъл, нищо излишно, но има всичко, което ти трябва.

 

Интересни за всички SEO специалсти ще бъдат най-популярните търсения в търсачката, показани тук - , но съм сигурен, че ще представляват интерес и за хора от други сфери, напр. маркетинга като цяло.

 

Интересен за интересуващите се от самата търсачка е този малък инструмент за сравнение между нея и Google. За съжаление нещо не е изпипано добре и инструмента не работи правилно с български думи.

 

Време и за лошите неща.

 

При търсене за покер (http://www.jabse.com/searchmachine.php?query=%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D1%80&isform=true ), наример, виждаме, че три страници от Start.bg заемат първото място, но те само споменават Poker.start.bg ( http://poker.start.bg ), която въобще не се вижда никъде. Това показване на много резултати от един и същ сайт определено не помага особено на потребителите. Добър би бил похдод като този на Google – да се показват максимум два резултата, и то само ако наистина са много свързани с темата. Иначе – един.

 

Като цяло има много още да се работи по филтрирането на резултатите, докато се достигне точността на Google в листингите. Много. В момента се изкарват на първите позиции сайтове, които просто имат висок „Page Rating” виж по-долу, дори и връзката им с търсената дума да е по-лоша от тази на резултатите под тях. Прилича доста на Google от периода 1998-2002 :-)

 

Малкия брой индексирани страници явно също е проблем. Не са много малко, но не са и достатъчно още. Това с времето ще се навакса вероятно.

 

Едни данни за контакт плюс малко информация за автора/собственика никога не са излишни.

 

Това обаче са минорни проблеми, спрямо най-големия проблем, който виждам засега – начина за определяне на това кои сайтове да се индексират. Залага се на комбинацията от разположение на сървъра - да е в България, и „1.2 Сомейнът на сайта е .bg , bg.com, bg.net или bg.org” които са, меко казано – странни, ако се търси точна преценка за това дали един сайт е български или не. Има други доста по-добри методи, по които да се постигне целта, които ще помогнат в две насоки – да не се индексират небългарски сайтове; да се индексират всички български сайтове.

 

В текущия алгоритъм явно има пропуски, иначе това http://www.russkayagazeta.com/ как се е появило в индекса им?

 

Продължавам да дълбая в help-а. Не виждам начин за забрана за индексиране. Някои хора не искат паяци да им се разхожда из сайта или определени части от него. Други не искат да им се кешират страниците. Обикновено това се указва с robots.txt и мета тагове. Не виждам данни, че техния паяк поддържа някои от тези начини.

 

Като SEO специалист ми стана интересна, разбира се, секцията „SEO and spamming”. Поопулих се тук няколко пъти:

 

Могат да изключат сайта ви от търсачката, ако има „прекомерно количество реципрочни линкове” – интересно как се определя кое е прекомерно?

 

В същото време в препоръките си за подобряване на класирането четем „получаването на максимален брой входящи линкове” – как това се връзва с горното не е ясно. Явно се има предвид „максимален брой входящи, но не реципрочни линкове”. Хм... лесно би могло да се уреди чрез сетването на 10-20 домейна и слагането на линкове към сайта-цел, без реципроцирането им.

 

В секцията, обясняваща системата за класиране има също интересни текстове:

 

„Да използвате реципрочни линкове от сайтове, които нямат отношение към вашия” – интересно. Как ли се определя отношението, след като дори езика на един сайт трудно определят (т.е. определят го кофти критерии).

 

Имаме и някакъв загадъчен Page Rating, напомня ми за PageRank на Google, защо ли? За разлика от PageRank обаче Page Rating се явява някаква напълно мистериозна променлива, която никой не пише от какво зависи. Дори не е дадена скалата на този rating, а в разширеното търсене имаш възможност да я задаваш ръчно (без да имаш представа за това какво е Page Rating?)

 

Явно още млад проект, въпреки, че е на една година. Ще го следя с интерес през следващите няколко месеца. Всякаква алтернатива и конкуренция е добре дошла за крайните потребители :-)




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Защо изобщо ни трябва Jabse?!
28.08.2006 17:57
Говорим за Гугъл като за американска търсачка, но същевременно сайтът, както и повечето допълнителни услуги се предлагат на български и са #1. Не виждам необходимост да се появява БГ търсачка, която да се конкурира с Гугъл. Като допълнение на думите ми е и липсата на адекватни резултати при търсене. Page ranking-a познат от Гугъл е в пълен хаос и случайни страници заемат първите места. Сайтът е напълно излишен и като потвърждение на думите ми е липсата му в БГ топ 100, а за несериозността му говори изтичането на домейн името след по-малко от 6 месеца.
цитирай
2. inet - И аз с това
28.08.2006 19:45
започнах :-)

"От около година премислям какви са шансовете българска търсачка от типа на Google да успее в България и всеки път стигах до извода, че никой няма шанс да се пребори с преднината и парите на Google в малък пазар като българския. Или трябва да се направи световна и с големи първоначални инвестиции (и тогава няма да е лесно, но има шанс) или трябва да е българска, но с наистина уникални качества."

Google.bg и Google.com са в топ три на най-посещаваните сайтове за България. Няма повече какво да се коментира. Но все пак - има смелост човека, даже е почнал да се рекламира. Затова си позволих да направя това ревю, също така да пиша във форума на търсачката му с някои въпроси и предложения, както и с линк към това ревю.

За домейн името - никога не е късно да се доплати...

А от конкуренция виждам смисъл, защото така потребителите ще имат по-голям избор.
цитирай
3. inet - Ахаа
28.08.2006 19:49
намерих и каунтър (въобще не се бях сетил да проверя) - http://www.tyxo.bg/?5787 6-7 души на ден средно, наистина плачевна посещаемост. Ще видим, по бързината на отговора във форума им ще съдя за това доколко насериозно са се заели с проекта.
цитирай
4. анонимен - Интересен проект
29.08.2006 11:32
На мен ми харесва, и определено има смисъл от подобни сайтове. Определено търсачката има ужасни критерии но предполагам авторите на този сайт ще обърнат внимание на забележките отправени към тях. Надявам се в най-скоро време да видим подобрение в начина им на търсене и индексиране на страници.
цитирай
5. inet - ОК...
04.09.2006 09:34
имам отговор на някои от въпросите си, можете да го видите тук - http://forum.jabse.com/viewtopic.php?t=11

"Здравейте,

Много благодаря за вашето ревю - мисля че ще ми е от голяма полза. Ще се опитам да отговоря на повечето въпроси, поставени в него.

1. Домейнът наистина е регистриран през 2005, но до 08.2006 просто използваше Google за търсене и не е бил самостоятелна търсачка.
2. Относно проблема с кирилицата тук http://jabse.com/compare/ - оправен е
3. Относно подреждането на резултатите - най-големия проблем в момента е сравнително малкия брой страници в индекса.
Паякът сканира непрекъснато и в началото на следващия месец ще се появят много нови страници и ще има промени в подреждането.
4. Относно разпознаването на даден сайт като български - целта ми беше да мога да определя дали дадено url е българско, без да трябва
да отворя съответния документ. Съгласен съм, че ако отворя всички документи ще мога по-точно да определя кой е български и кой не,
но по този начин ще се загуби много време за сканиране на сайтове, които няма да попаднат в индекса.
Що се отнася до http://www.russkayagazeta.com/ - домейнът си е сменил IP-то от българско на руско. След време ще отпадне от индекса.
5. За robots.txt - планирам да го взимам в предвид в близко бъдеще.


Ами това е засега

Още веднъж благодаря"
цитирай
6. анонимен - kljsdfl;
29.10.2006 18:45
Съмнявам се да има голям смисъл от търсачката... ако случайно вземе, ч естане с нея нещо... еми поне създателите й ще намажат понеже ще бъдат купени(сетете се от кого) :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029256
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031