Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2006 12:55 - Английски блогери се застъпват за българските медици в Либия
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 2042 Коментари: 0 Гласове:
0



Интернет потребители масово разпространяват призива на "Адвокати без граници" за осигуряване на независима научна експертиза на процеса в Либия срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, четем в сп. Нейчър.

Онлайн кампанията била подета първо от научните блогъри, силно впечатлени от редакционния материал на Нейчър от 21-ви септември със заглавие "Либийска пародия". Техните над 100 постинга, в които освен коментари по случая имало и много препратки за повече информация, активизирали широк кръг интернет потребители.

За няколко дни кампанията обхванала и някои от най-популярните американски блогове за политика, сред които е и "the Daily Kos", посещаван от средно половин милион потребители дневно. Към публикуваните в него статии били направени връзки дори от по-консервативни блогове като Instapundit.

"Влиянието на историята за медиците в Либия върху научните блогъри е феноменално. Тя получи и значителна подкрепа в политическите блогове, независимо дали леви или десни", коментира потребителят с прякор Revere, който пише за блога Effect Measure, поддържан от американски епидемиолог.

В друг материал от Нейчър припомнят основната информация по случая с осъдените на смърт за заразяване на стотици либийски деца медици и подчертават важността на една нова международна независима научна експертиза. Тази на проф. Люк Монтание и проф. Виторио Колици бе отхвърлена от либийския съд, тъй като противоречала на заключението на комисия от либийски лекари.

Призивите на "Адвокати без граници" не получили много голям отзвук от страна на научната общност заради предубеждението, че процесът в Триполи е политически и в него решаваща роля могат да изиграят само усилията на дипломатите, но не и на учените.

Ето защо, от организацията разчитат на натиск от страна на интернет медиите и блоговете за по-широка и директна подкрепа на медиците, преди произнасянето на окончателните присъди. Класическите медии вече не били толкова заинтересувани от историята, заради прекалено дълго проточилия се съдебен процес.

В момента блогъри продължават да публикуват адреси на влиятелни политици и на либийски власти, за да могат повече хора да им пишат писма с призиви за адекватни действия. Други използват интернет проекта Spotlight, за да препращат постингите до журналисти от класическите световни медии.

По молба на потребителите, американският режисьор Мики Грант предостави безплатен достъп до пълната версия на своя филм "Инжекция" от 2003 г., който е посветен на случая с медиците ни  Либия.

Източник: Green.Democirt.com



Тагове:   медици,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2034969
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930