Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2006 14:37 - Първо включване от Уеб семинар 06 - блоговете
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 4093 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Както писах вчера, днес и следващите два дни тече осмият поред уеб семинар, организиран от bgsite.org, а предмет на първата панелна дискусия в семинара бяха блоговете, по-точно "Ползата от блоговете" - корпоративни, медийни и лични блогове.

15 минути преди началото на събитието залата изглеждаше така:

image

но при откриването на дискусията вече беше между 1/2 и 2/3 пълна. Останх с впечатление, че присъстват предимно хора от сферата на медиите, маркетинга и ПР-а, и разбира се - уеб ориентирани специалисти. 

image

След кратко откриване поред се изказаха Георги Варзоновцев - за корпоративните блогове, като даде за пример блога на Орбифон 01001, в чието създаване и поддържане е участвал; Еленко Еленков за медийните блогове и дали медиите имат нужда от тях, като даде за пример блога на онлайн изданието на Капитал; Пейо Пеев - за личните блогове, причините зад тях, пътя пред тях и т.н.

За мен първите двама се представиха добре, очертаха ползите, нуждата, а и проблемите и опасностите от това да имаш корпоративен или медиен блог. Пейо обаче определено ми хареса най-много като представяне, тъй като самата му презентация беше блогване. Това беше блогинг стила в разговорен вариант. Явно годините опит като блогер си казаха своето.

Пейо сподели следните неща, за които смята че му помага неговия блог, а и по принцип:

- да може да изслушва - можеш да четеш коментарите си когато с в най-добра кондиция, без да бързаш или да мислиш за 100 други неща.
- възможност за говорене и споделяне.
- систематизиране на мисълта чрез написването й.
- за изграждането на образ.
- преодоляване на професионалната неувереност - много интересна точка. Наистина се случва така, че на някои хора им е доста трудно да придобият увереност, когато са сред колеги. Поговорката "Никой не е станал пророк в собственото си село" важи с пълна сила в тази ситуация и блоговете са един от начините да се излезе от "селото".
- за създаване на соц. мрежа - общност, от хора, които имат подобен на твоя мироглед.
- трибуна за оплакване.

За последното е особено интересно, че оплаквайки се, ти не само изливаш текущите си неволи, но можеш и да предпазиш (или поне предупредиш) читателите си за опасността това да се случи и на тях.

Според самия Пейо неговият блог е причина за неколкократното повишение на заплатата му, като му е осигурил няколко нови работодателя от както е започнал да го поддържа.

Репликата, която закова традиционните медии беше - "искреност! - значително повече вярвам на блогерите, отколкото на другите медии".

След презентациите започна задаването на въпроси от публиката и се заформи в дискусията. Засегнаха се различни проблеми, ползи, перспективи, които ще се опитам да обхвана накратко и да ги посоча по-скоро като теми за размисъл.

В сферата на корпоративните блогове възникнаха дискусии за мотивацията на блогващите - принципите на моркова и тоягата и т.н. Интересно включване направиха от Унипек ООД - производител на хляб и хлебни изделия, които само преди месец са стартирали свой блог - общообразователен - в тяхната сфера. За този кратък период и с едва няколко публикации те заявиха, че са постигнали някои от целите си - повишаванена лоялните посетители на сайта и комуникация с партньори и клиенти. За ежеседмичните (по план) публикации в блога те често търсят мнението освен на своите специалисти и на външни експерти - медицински специалисти и технолози.

За блогването въобще се споделиха мнения относно интелектуалните кражби, защитата и борбата с тях. Темата за спама също получи известено внимание.

Съжалявам за това, че не се стигна до дебат за блогинг културата, за това доколко са познати блоговете като стил и технология и какво може да се направи, за да се повиши културата в тази насока. Вероятно ще стане на следващи семинари и конференции - на живо или онлайн. 

Доволен съм от моите включвания в дискусията и от присъствието ми там като цяло. Нови хора, нови възгледи и което е най-ценното - нови въпроси. Отивам за следващите панели с позитивни очаквания.


Тагове:   семинар,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - добър семинар
14.11.2006 19:39
Гео, доколкото разбирам ти не си имал възможност да презентираш blog.bg, което наистина е жалко имайки предвид, че е най-големия блог в България.
цитирай
2. inet - За мен,
14.11.2006 20:22
а и за други колеги беше интересно, че не получихме покани да участваме, а камо ли да презентираме. Ако не беше ми обърнал внимание един колега от фирмата, надали щях да разбера за този семинар преди края му да е факт.

Дали Blog.bg е първи или втори по-големина блог портал има различни мнения, но така или иначе възможност за презентация имах. За съжаление разбрах за събитието твърде късно, съответно реших, че ще е несериозно да се подготвя само за 4-5 дни. Още повече трите основни направления, в които е обявена дискусията - корпоративни, медийни и лични блогове вече бяха разпределени, графика направен... Трудно щях да измисля къде да се вмъкна така, че да не разсейвам или подвеждам дискусията.... Може би следващия път :-)
цитирай
3. анонимен - blog. bg е една лайнарска, долно...
24.11.2006 05:04
blog.bg е една лайнарска, долнопробна работа, защото Георги Георгиев- Дрис (от дрисльо) цензурира по най- безобразен, неофашистки начин всичко онова, което не му харесва. Аз обаче съм решил в най- скоро време да счупя главата на това нищожество. Мисли се лайното за нещо, а е всъщност една анонимна отрепка от задния двор на Европа. Ще го спукам от бой и така ще подобря рязко цялостната блогинг култура.
А ти, малкият, си един шашав компютърен маниак. Има явно балами, които те хранят, та затова можеш да дращиш безкрайните си глупотевини по блоговете.
цитирай
4. estrella - Какъв стил,
24.11.2006 11:57
каква реч в пет сутринта, уважаеми анонимен. В слабостта си човек може да каже какво ли не.

Нека конкуренцията е интелигентна, а не тоалетна.

Ако сте ползвали същия речник в постовете си, нищо чудно, че сте станали "жертва на фашистката цензура" на Георги.

цитирай
5. inet - Такааа
24.11.2006 12:08
чудех се дали просто да не затрия този безмислен анонимен коментар, но накрая реших да го оставя - като пример за коментари, каквито няма да бъдат търпяни в inet.blog.bg.

"blog.bg е една лайнарска, долнопробна работа" - очаквам аргументи в защита на това твърдение. Ако са сериозни и обосновани, ще ги взема предвид и ще се погрижа възможно най-скоро това да не е така.

"защото Георги Георгиев- Дрис (от дрисльо) цензурира по най- безобразен, неофашистки начин всичко онова, което не му харесва" - argumentum ad hominem няма да го коментирам, добре известна практика. По същество очаквам също аргументи. Когато е имало изтриване на блогове или предупреждения към потребители то е било винаги поради нарушаване на Споразумение за ползване на Blog.bg (http://blog.bg/terms.php). Ако ми посочите случай, в който това не е било така...

"Аз обаче съм решил в най- скоро време да счупя главата на това нищожество" - внимавайте. За подобни изказвания има предвидени членове от закона.

"Мисли се лайното за нещо, а е всъщност една анонимна отрепка от задния двор на Европа" - argumentum ad hominem отново, няма какво да коментирам.

"Ще го спукам от бой и така ще подобря рязко цялостната блогинг култура." - виж два абзаца нагоре. Между другото, блогинг културата би могла да се подобри ако няма такива коментари по блоговете.

"А ти, малкият, си един шашав компютърен маниак" - дали съм малък или не зависи от гледната точка. За компютърния манияк - също е много относително. Какво се очаква от човек, на когото работата му е свързана изцяло с компютрите?

"Има явно балами, които те хранят, та затова можеш да дращиш безкрайните си глупотевини по блоговете." очаквам аргументи за това че си получавам парите от балами, за това, че нещата, които пиша са глупотевини. Между другото, не съм те карал насила да ги четеш, нали?

Както казах, това е пример за това какво няма да се допуска тук. Не си мислете, че ще отделям по толкова време за всеки подобен коментар. Бутончето "Изтрий" е много по-подходящо в такива случаи и спестява ценно време!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029358
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031