Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2006 21:48 - "Блоговете са най-силната медия"
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 3986 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 16.11.2006 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Сайтът на българска уеб асоциация Investor.bg", "Вестниците ще са като операта - ще ги четат едни такива... странни хора." и "Не се взимай насериозно" за мен са цитатите на деня, що се отнася за третия ден на събитието, наречено Уеб семинар 2006. Да започнем подред:

"Блоговете са най-силната медия, многократно по-силна от всички останали медии!" е реплика на Максим Бехар (M3 Communications Group), до която се стигна по средата на лекция/дискусия за етичните стандарти и свободата на словото онлайн. Имаше се предвид основно блогове, форуми, портали. Не спорих с г-н. Бехар по въпроса дали блоговете са най-силната медия, тъй като приех това за една прогноза-пожелание за близките години. Репликата му обаче добре комуникира с казаното от Пейо на лекцията за блоговете - "искреност! - значително повече вярвам на блогерите, отколкото на другите медии"

Единствения от българските блог портали ,посочен ясно по време на лекцията му, беше Blog.bg. Изказването беше в дух "в Blog.bg има наистина всичко, може да се прочетат интересни неща; харесвам основно политическите блогове".

Иначе се обсъждаше отговорноста, която новите медии (онлайн) носят и темата за агресията в тях. Предложи се създаването и приемането на препоръчителен етичен кодекс на тези медии, по примера на кодекса на блогера, създаден от Обществото на професионалните журналисти (Society of Professional Journalists). Като аргумент за нуждата от такъв се изтъкна това, че агресията, особено характерна за големите и отворени форуми, е неконтролируема и достига до много хора, вкл. деца.

Опозицията от публиката беше силна. Изказаха се доста хора, започвайки от мен, и се стигна до извода, че в блоговете нивото на агресия или нарушаване на личната свобода е много по-ниско от тези във форумите. Мнението за форумите беше, че там действат доста добри механизми на саморегулация и извода, който аз усетих, че се наложи, беше, че за момента такъв кодекс не е нужен. Въпреки разгорещените спорове, от които не се измъкна и въпроса за shliokavicata, атмосферата остана добра и приятелска.

Може би тук е редно да спомена и втория ключов за деня цитат: "Сайтът на Българска уеб асоциация Investor.bg". Цитатът е от 24 часа и поставен под скрийншот от сайта на BWA, на която Investor.bg е асоцииран член. Какво точно е дало повод на журналистите да сметнат, че Investor.bg е BWA все още не е уточнено, но моите подозрения се въртят между това, че има световна конспирация Investor.bg да превземе BWA и това, че журналистът, писал статията, е бил на няколко питиета и всичко му се е размазвало...

Ето така:

image

Рецепта: Българска уеб асоциация + Investor.bg АД + няколко питиета по избор... 
:-)))

"Мобилните услуги и Интернет - бизнес възможности" беше заглавието на следващата презентация в програмата. Изнесоха я специалисти от Mtel и в интерес на истината това беше една от най-професионалните презентации на уеб семинара. Въпреки това, не ми харесаха доста от нещата, които предлагат мобилните оператори. Не само като идея, а и като реална възможност за реализация.

Най-напред се заяви, че пазарът е огромен - почти 100% от населението на страната, но след въпрос от моя страна стана ясно, че всъщност се имат предвид 30-те процента интернет потребители и то само един сегмент от тях - тези, които ще имат желание да ползват сайтовете и докато са мобилни - през gsm мрежата.

В 2-те минути, в които чаках, за да отправя въпроса си относно 100-те процента потенциални потребители, които ни описваха, се роди втория цитат на деня. Просто в мен започна да се натрупва притеснение, а досега работещата ми техника за справяне с това работи само за предварително известни събития. Включването ми не беше, а и имах много малко време за реакция. Тогава взех химикала и надрасках на листа до мен това:

image
Докато го напиша вече бях ок и спокойно си поставих въпроса. Това със сигурност е нещо, което ще си повтарям и в бъдеще, и то не само когато имам нужда да си успокоя дишането.

Това, което ме издразни повече, а предполагам и по-голямата част от залата, беше фактът, че типично за големите мрежи от телекомуникационен тип, хората от Mtel искаха да наложат модела на плащане за всяко нещо. От този модел, наистина, би следвало хората, осигуряващи съдържанието, да печелят добре. Реалистичността на цялото нещо обаче ми се губи, като се има предвид конкуренцията на свободния интернет.

Последва Еленко Еленков от Капитал, който за втори път през този семинар каза своята култова реплика и не мога да пропусна да го цитирам вече:

"Вестниците ще станат като операта - ще ги четат едни такива... странни хора.". Това, макар и в кръга на шегата, за мен отразява реалистичното развитие на нещата в близките 30-40г. максимум.

Иначе в презентацията интересното бяха няколко находчиви "cross-media" кампании от западния пазар.

Богомил Шопов излезе да говори за свободния софтуер. За мен не каза достатъчно и някак незавършена остана презентацията му.

Здравко Здравков - OpenIntegra - темата за CMS системите. Грешно място, грешна публика, грешен език на представяне и недобро структуриране на презентацията. Въпреки, че приятел след това ме увери, че CMS-а, който предлагат, е наистина добър, засега ми е трудно да повярвам.

Следващата презентация представляваше интерес за мен - Affiliate Marketing или маркетинг чрез Партньорски мрежи. На запад това е много доходоносен бизнес, но в България нещата тепърва ще се случват в тази насока с узряването на хората, които правят нета. Не научих нищо ново от презентацията, но дискусията, която се заформи беше доста добра и в крайна сметка останах доволен.

Vitaliti Music Publishers предизвикаха доста интересни реакции и коментари след презентацията си. Все пак въпросът беше голямото болно място на Интернет - авторските и сродните им права. Радвам се, че не се получи сбиване между привържениците на Creative Commons и хората от Vitaliti :-)

Обстановката значително разведри последният презентиращ, който направи това от името на Logitech. Logitech между другото беше един от спонсорите на събитието и раздаде три награди в трите поредни дни - продукти на фирмата, разбира се. Самията презентиращ може да служи за пример на много хора, занимаващи се с продажби, маркетинг или ПР. Ентусиазъм, реч, ораторски умения, поведение, убедителност, отношение, човечност, искреност... Много висока оценка му давам. Направи невъзможното с вече оредялата и доста уморена аудитория.

За финал, - оригиналът на "Сайтът на българска уеб асоциация Investor.bg", без колаж, за любопитните:

image

Отразяване на предишни дни:

Семинар за блоговете и първа половина на първия ден на семинара...

и втората му половина - ден на ползваемостта.

Втори ден на уеб семинар 2006.



Тагове:   най,   медия,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. ssstto - Вестниците
16.11.2006 22:37
и по-специално 24 час и Труд наистина се пишат и четат от едни странни хора.Всеки път когато докосна някой от тези двата и ще попадна на някой бисер.Последният път беше с мнението на креативният продуцент на Сървайвър който не знаеше че ще има и втори списък за президентските избори специално за тези като него които ги е нямало в страната за малко.Предишният път поня че пишеше как някакъв бизнесмен изкарал по 3 килогрма моркови от декар:)трябва да е било грешка,знам,ама...
цитирай
2. lubol - браво
16.11.2006 23:05
Гео, ти наистина направи с репортажите това скучно за мен събитие -> много интересно...дано някой даде на организаторите и лекторите твите блогове....ще има много какво да научат....какво (им) се е случило, защото съм убеден, че те идея си нямат ;)
цитирай
3. inet - Мерси за
16.11.2006 23:36
оценката lubol :-) А иначе днес сутринта Жюстин Томс (ABC Comm., организатор) дойде специално да ми каже, че е чела отразяването на предишните дни тук, в inet.blog.bg, така че вярвам, че вече си имат идея, поне за начина по който аз видях събитието.
цитирай
4. анонимен - Мнението на Максим Бехар
17.11.2006 09:20
Гео,
Не искам да споря с теб, но си променил мнението на Максим Бехар относно Blog.bg като журналист от жълт вестник. Точните му думи бяха "честно да Ви кажа Blog.bg ми се струва претрупан, като битпазар"
цитирай
5. inet - След което
17.11.2006 09:41
каза... "в Blog.bg има наистина всичко, може да се прочетат интересни неща; харесвам основно политическите блогове". Разбира се съм посочил, че цитатът не 100% дословен, тъй като не разполагах с микрофони и т.н., но не смятам, че съм изкривил думите му или съм ги извадил извън контекст или нещо от сорта.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2033074
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930