Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2007 13:42 - Internet Explorer 7 срещу Firefox 2
Автор: damyanvb Категория: Технологии   
Прочетен: 15322 Коментари: 0 Гласове:
0



Дори да ползвате стара версия на някой от двата браузъра, ще трябва да изтеглите новите инсталационни файлове. Internet Explorer 7 е с размери 15,158 мегабайта, докато конкурентът му е само 5,763MB. Когато инсталирате браузъра на Microsoft, ще бъдете посъветвани да си сложите последните ъпдейти за Internet Explorer, както и Microsoft Malicious Software Removal Tool – приложение, което сканира системата ви за зловреден софтуер и го отстранява. След като приключите с инсталацията, ще трябва да рестартирате вашия компютър. При първото стартиране на Internet Explorer 7 пред вас ще се отвори страница, която ще ви даде възможност да изберете вашата търсачка по подразбиране, както и дали да активирате анти-фишинг (за това какво е фишинг ще стане дума по-нататък) защитата (фиг. 1-А). Новият браузър ще запази старите ви любими сайтове (favorites) и част от настройките ви, включително избраното ниво на сигурност що се отнася до бисквитките (cookies). Най-вероятно ще трябва да кажете „сбогом на останалата част от параметрите, които сте задали в предишната версия на Explorer-а. За малко да пропусна най-важното – за да инсталирате Internet Explorer 7 трябва да разполагате с легално закупена операционна система Windows XP SP2, Windows XP Pro x64 или Windows Server 2003.

Ако не разполагате с легална версия, можете съвсем спокойно да преминете към някоя друга статия, освен ако, разбира се, във форумите на Data.BG, например, не откриете някое нелегално, но все пак полезно решение. Факт е, че XP SP2 е може би най-сигурната операционна система на Microsoft и няма да е зле всеки потребител да премине към нея, но също така е факт, че този ход няма да донесе нищо добро за софтуерния гигант и неговия браузър.

За сравнение, Firefox работи с Windows 98, ME, 2000/NT, XP; Mac OS X (минимум 10.2.x); и Linux (минимум kernel 2.2.14), а и не се интересува дали вашата операционна система е легално закупена. След като го инсталирате не трябва да рестартирате вашата машина. Стартирайки го за първи път, ще бъдете посъветвани да проверите за нови версии на темите/кожите (themes) и разширенията (themes), ако сте ползвали такива досега, така че те да работят с Firefox 2.0 (фиг. 1-Б). Ако ползвате някои не толкова популярни добавки, може да се лишите за известно време от тях. Бъдете спокойни. Най-често използваните разширения, например, вече са съвместими с новия браузър. Firefox запазва и вашите отметки (bookmarks), както и голяма част от параметрите от версия 1.5.

Някой беше казал, че човек никога няма втори шанс за първо впечатление. Във Firefox 2.0 (фиг. 2-А) са направени главно козметични промени – например бутоните на подпрозорците вече светят, когато потребителят премине над тях с курсора. Новият дизайн на Internet Explorer 7 (фиг. 2-Б), от своя страна, определено впечатлява на пръв поглед. Като се замисли човек обаче главната причина за това е фактът, че преди Internet Explorer изглеждаше ужасно и от Microsoft трябваше да наваксват много. Докато при Firefox промяна не беше необходима – затова не се и вижда сериозна такава. При IE всички бутони са събрани на два реда. Бутоните за зареждане (Go) и презареждане (Refresh) са обединени в един. Когато напишете даден сайт в адресната лента, разполагате с бутон за неговото зареждане. Ако когато го разглеждате, можете да го опресните със същия бутон. Разполагате и с търсачка. Засега няма да се спирам подробно на нея. Първоначално няма да виждате ред със стандартните падащи менюта като File, Edit, View и т.н. Ако искате да ги възстановите, можете да направите много лесно това, като кликнете с десен бутон върху празно поле в лентата с подпрозорците и изберете опцията Menu Bar. Вече всеки прозорец в IE, включително и изскачащите (pop-up), разполага с адресна лента. По този начин бързо можете да прецените дали искате да го използвате. Споменатите новости отдавна присъстват в браузъра на Mozilla. Точно затова потребителите, които са ползвали версия 1.5, например, няма да се нуждаят от време за адаптация към интерфейса на 2.0. За сметка на това тези, които са ползвали предишната версия на Internet Explorer, ще имат нужда от поне няколко дена, за да се приспособят към новия му изглед.

Може би най-важното и очаквано подобрение в IE 7 са подпрозорците – още една опция, която останалите браузъри отдавна направиха стандарт в този тип програми. По подразбиране и Internet Explorer, и Firefox създават за вас нов подпрозорец, когато отворите нова страница (освен ако, естествено, тя не е настроена да се отваря в нов прозорец или във вече отворения). Ако искате сами да отворите нов прозорец, можете да го направите с десен бутон или CTRL+T, както в Explorer, така и във Firefox. В браузъра на Microsoft разполагате и с удобен бутон за създаване на нови подпрозорци, които е залепен до последния отворен такъв. Всеки подпрозорец си има бутон, с който да можете да го затворите моментално. Естествено, можете да ползвате и клавишната комбинация CTRL+W. Можете да затворите и всички останали страници без тази, с която работите в момента. Подпрозорците и на двата браузъра могат да се разместват по ваше усмотрение. Ако пък отворите прекалено много страници и двете програми ще ви предоставят стрелки, с които да можете да ги виждате. Вляво от подпрозорците на IE разполагате с падащо меню, което представя списък с всички отворени страници. До него се намира бутонът Quick Tabs, който отваря страница с миниизображения (thumbnails) на всички отворени страници. Във Firefox списъкът със заредените сайтове се намира в дясната част на лентата, но няма миниизображения. За сметка на това, този браузър пази информация не само за всички посетени сайтове, но и за скорошно затворените подпрозорци, така че ако случайно затворите някой погрешка, да можете да си го върнете.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ За разлика от Firefox, който може да бъде настроен автоматично да запазва вашата сесия (всички страници, които са отворени), Internet Explorer ще ви пита дали искате да отворите въпросните страници при следващото стартиране на браузъра всеки път какво искате да направите (освен ако не изключите тази опция). По подразбиране единствено IE ви пита. Firefox ще възстанови вашата сесия само след срив, автоматичен ъпдейт или ако го рестартирате от мениджъра на добавки. За да нагласите Firefox да запазва вашите подпрозорци по подразбиране, трябва да влезнете в Инструменти > Настройки и от полето „Когато се стартира Firefox“ да изберете „Показване на прозорците и подпрозорците от последния път“. За да възстановите повече отворени прозорци обаче трябва да ги затворите всичките едновременно от меню Файл > Изход. За сравнение, IE не може да отвори наново много прозорци, а само подпрозорци. НАМИРАНЕ В лентите за търсене на двата браузъра няма почти никаква разлика – кутия и лупа за търсене само дето във Firefox виждате коя търсачка ползвате в момента по подразбиране. От падащото меню можете да избирате други търсачки (Google, Altavista, Yahoo!, Wikipedia и др.), а ако те не присъстват в списъка, можете да ги добавите бързо и лесно. Управлението на търсачките и на двата браузъра е много бързо и удобно.

Добавянето на по-неизвестна търсачка определено е по-лесно в IE – отваряте страницата за настройка; отваряте въпросния сайт в нов подпрозорец; пускате търсене на дума „TEST“; копирате адреса, който получите (за програми в Download.BG той изглежда така: http://www.download.bg/index.php?cls=programs&mtd=List&q=TEST&cat=&g=&order=); посочвате името на избраната търсачка; натискате Install и след секунди вече можете да я ползвате бързо и лесно. Ако Download.BG, например, не присъства сред представените от Firefox търсачки, единственият начин да я добавите е да си поискате нова приставка в проекта MyCroft, който събира търсачки за вашия браузър (http://mycroft.mozdev.org/requests.html) и да чакате да ви отговорят положително. Търсачката по подразбиране за IE е Windows Live (http://www.live.com), докато за Firefox е Google (http://www.google.com). IE (фиг. 3-А) има изрично нагласяване по подразбиране (default), докато Firefox (фиг. 3-Б) работи с търсачката, която последно сте избрали.

МАЩАБИРАНЕ И в двата браузъра можете да мащабирате страниците с клавишни комбинации – „CTRL и +“ за увеличаване; „CTRL и –„ за намаляване; „CTRL и 0“ за 100% (реален размер). Ако задържите CTRL пък можете да ползвате плъзгача на мишката си за увеличение. IE показва в долната част колко точно процента е увеличението (такава информация аз лично не видях стандартно показвана във Файърфокс). Освен това Firefox увеличава само текста, докато IE увеличава цялата страница. RSS ЕМИСИИ RSS източниците позволяват бързо и лесно да преглеждате новини и обновявания в различни сайтове без да се налага да ги зареждате. Във Firefox потребителите могат да избират как да се абонират за дадена RSS емисия – чрез уеб услуга (Google Reader, например), чрез отделно приложение или чрез Живите отметки (Live Bookmarks). Ако страницата има RSS, ще е активна опцията в меню Отметки – Абониране за тази страница. След като се абонирате, можете да виждате новите заглавия в съответната директория с отметки, в която сте го сложили. В IE пък можете да видите дали даден сайт има емисия от менюто Tools – Feed Discovery и по този начин да се абонирате. Можете да ползвате и бутон на лентата с инструменти, който аз предпочетох да скрия. По принцип той сменя вида си, когато на дадената страница има RSS емисии. Можете да видите страницата, за която сте се абонирали в списъка с любими сайтове. Лошото е, че за да видите в IE списъка със заглавията, трябва да отворите цялото съдържание, което обезсмисля донякъде тази функция. Във Firefox можете да преглеждате само заглавията. От Microsoft вероятно планират да представят отделно приложение за четене на RSS емисии. ПРАВОПИС Firefox разполага с вградена проверка за правописа. Единственото, което трябва да направите, за да я ползвате, е да изтеглите съответния речник от сайта: (https://addons.mozilla.org/firefox/dictionaries/). След това, когато попълвате някаква форма можете да натиснете десен бутон и да изберете „Проверка на правопис на полето“ и Firefox ще маркира грешно написаните думи. Проверката на правописни грешки има и в ИЕ, но там трябва да инсталирате добавката ieSpell (http://www.iespell.com/), която е безплатна за лична употреба. Тя обаче проверява само английски думи. Единственият начин да ползвате корекция на правописните грешки на български език е да имате инсталиран български речник в Microsoft Word и да си инсталирате Internet Explorer Context Menu Speller (http://www.pcnineoneone.com/tweaks/ie_context_menu_speller.zip), който добавя опция в падащото меню, което се показва, когато натиснете десния бутон. По този начин, когато маркирате даден текст и изберете опцията „Spelling“ IE ще използва коректора на Word, за да ви покаже къде сте сбъркали. Все пак е вариант, макар и сложен. ПАРОЛИ По подразбиране нито един от двата браузъра не помни пароли. Във Firefox можете да настроите от меню Инструменти > Настройки > Сигурност – „Помнене на паролите на сайтовете“. Можете да задавате изключения, както и да си направите главна парола, която ще трябва да въвеждате веднъж за всяка сесия, за да можете да ползвате останалите запомнени пароли. При въвеждане на потребителско име и парола Firefox ви пита дали да запомни паролата, дали да не помни никога пароли на този сайт или само този път да не я помни. IE ползва добрата стара функция AutoComplete, която ще помни паролите, ако изберете тази опция от меню Tools > Internet Options > Content > AutoComplete > Settings – „Prompt me to save passwords“. IE ще ви пита просто дали да запомни или да не запомни тази комбинация. IE ще покаже списък с възможните потребителски имена, когато започнете да пишете в съответната форма и ще даде паролата чак когато изберете вашето потребителско име. Firefox направо изписва потребителското име и парола. Ако имате повече от едно потребителско име записано за този сайт, той ви показва паролата чак когато въведете името и не ви дава опции за имената. РАЗШИРЕНИЯ Потребителите на Firefox отдавна имат възможност да избират между широк асортимент безплатни разширения и теми/кожи за своя браузър (официалната страница е: https://addons.mozilla.org/firefox/, но в интернет можете да намерите още много добавки) Новият мениджър на добавки (фиг. 4-Б) обединява разширенията и темите. За разлика от този на IE (добавки за него можете да намерите в http://www.ieaddons.com/), той показва описание на избрания модул, така че да се ориентирате лесно и бързо. Освен това, за да видите всички добавки в IE, трябва да разгледате четири отделни категории, които определено не са много добре измислени (фиг. 4-А). За да обновявате добавките пък трябва сами да проверявате за нови версии и да ги сваляте една по една. За сравнение, новият мениджър за добавки на Firefox разполага с бутон „Намиране на обновявания“, който ще свърши цялата работа вместо вас. Добавките в IE в повечето случаи са отделни приложения, които се интегрират в браузъра, докато разширенията и темите във Firefox са си напълно вградени. Единствената негативна черта на допълненията във Firefox 2.0 е това, че все още не всички досега налични теми и разширения са съвместими с новата версия.

И двата браузъра разполагат с възможност да изключите всички добавки. Т.нар. „надежден режим“ на Firefox спира всички разширения и връща стандартната тема. За да стартирате Firefox в надежден режим, браузърът трябва да е изключен и да го стартирате от директорията Programs > Mozilla Firefox в Start menu или пък да изпишете „firefox.exe -safe-mode“ в менюто Run. За да стартирате IE без добавки пък трябва да го намерите връзката за съкратен достъп „Internet Explorer (No Add-ons)“ в директория Programs > Accessories > System Tools в Start Menu или пък да стартирате командата „iexplore.exe -extoff“ от меню Run.

ЗАЛИЧАВАНЕ НА СЛЕДИТЕ Има една много полезна функция, която от Mozilla и Opera предлагат от години – изтриване на всички следи от ползването на браузъра. Естествено, и Firefox 2.0 разполага с нея в падащо меню Инструменти („Изчистване на лични данни“) или чрез клавишна комбинация CTRL+SHIFT+DEL. Можете да изберете дали да изтриете историята на браузването, историята на изтеглянията, запазените формуляри и търсения, кеша, бисквитките, запазените пароли и удостоверените сесии. С такава опция вече разполага и IE. Тя също се намира при инструментите (Tools > Delete Browsing History). Можете да изтриете поотделно кеша (Temporary Internet Files); бисквитките (Cookies), историята на браузването (History); данните, попълнени във форми (Form Data); паролите (Passwords); или всичко наведнъж (Delete All). Последната опция ви дава възможност да изберете дали да изтриете настройките и файловете, запазени от вашите добавки. СИГУРНОСТ Методът за измами и кражба на лични данни, известен като фишинг, получава все по-широко разпространение през последните години. Най-хитрият начин за фишинг атака е създаването на автентично изглеждащ фалшив вариант на уеб страница на банка, например. Потребителите биват канени в такива страници чрез връзки в електронната поща или някъде в мрежата. Цялата информация, попълнена в такава страница бива придобита от нейния създател и използвана за лични облаги. Но стига отклонения. Нека видим как се справят с тези опасности двата най-популярни браузъра.
По принцип, ако сайтът е добре направен, браузърът трудно може да го различи от един официален сайт. Пример: страницата http://222.138.69.204:82/ebay.com/1.html (фиг. 5-А) изглежда точно като регистрационната страница на ebay.com (фиг. 5-Б). Ако бъдете препратени към нея от някой линк и горният адрес не ви подскаже, че става нещо съмнително, съвсем спокойно може да предоставите личните си данни и да бъде измамени.
Сайтът http://www.phishtank.com/ се бори с фишинга, като събира информация за такива фалшиви сайтове. И Firefox, и IE успешно блокираха трите най-скорошно регистрирани фалшиви страници в този сайт. Нека ви обясня как работят двата браузъра. IE проверява сайтовете по три различни критерия. Първият е т.нар. „бял“ списък със сайтове, които Microsoft удостоверяват за безопасни. Втората проверка е за характерни елементи за фишинг сайтовете. Ако на сайта има такива, ще получите предупреждение в дясно от адресната лента, оцветено в жълто. Последно, но не и по-важност, Microsoft проверява дали сайтът не присъства в черния списък на обявените фалшиви сайтове. Ако той е там, IE ще светне в червено и директно ще ви прати във вътрешна страница (фиг. 6-А), от която можете да изберете дали да посетите дадения сайт или пък да обявите, че това не е фалшив сайт.

Можете да съобщавате и за сайтове, които не са засечени от филтъра, но според вас са фалшиви от Tools > Phishing Filter > Report Phishing Website. Firefox сравнява сайтовете само по постоянно подновявани списъци (фиг. 6-Б). За да съобщите за фалшификация трябва да изберете съответната опция в падащото меню Помощ във браузъра. Защитата от фишинг сайтове е включена по подразбиране във Firefox. IE, както вече споменах, ви дава възможност да я включите при първото стартиране на браузъра. Освен това и двете програми по подразбиране блокират изскачащите прозорци.

Що се отнася до сигурността като цяло то разликата според мен не е голяма. Макар часове след излизането на IE 7 в интернет да излезнаха съобщения за открити дупки, те не са критични, а и Firefox 2.0 също не е „брониран“. Просто хакерите са се насочили главно към Microsoft и се вдига твърде много шум. Mozilla също не са безгрешни, но все пак трябва да призная, че по-бързо се справят със запушването на дупките.



Тагове:   Internet,   Explorer,   Firefox,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: damyanvb
Категория: Технологии
Прочетен: 618963
Постинги: 699
Коментари: 130
Гласове: 438
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031