Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2007 11:37 - Готви се монопол над залаганията и хазарта онлайн
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 8130 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image Има доста тревожни аспекти около законодателните промени, които се готвят за интернет хазарта, на които смятам, че е редно да се обърне внимание. Ситуацията е много добър пример за евентуални бъдещи опити за регулиране на Интернет по принцип, а също е показателна за грубия лобизъм на определени влиятелни бизнесмени в българските законодателни органи.

Държавната комисия по хазарта, с председател Димитър Терзиев предлагат проект за промени в закона за хазарта на РБ. Основна цел на промените, според тях, е да се защити потребителя от нечестни оператори и в същото време да се пренасочи определен паричен поток към държавната хазна.

Както и с вече приетия ЗЗП и неговия прословут чл. 53, който дефакто поставя електронната търговия у нас в нелегалност, и тук има големи престаравания. В крайна сметка тези престаравания поставят уникални условия пред организаторите на хазартни игри и залагания онлайн и създават отлични условия за монопол на един точно определен оператор - Еврофутбол, на Васил Божков.

Да видим предлаганите условия за извършване на хазартна дейност онлайн с участието на български граждани:

- сървърите трябва да се намират на територията на България.
- операторите трябва да са имали поне 3 години офлайн хазартна дейност на територията на страната. 
- фирмите, организиращи залагания върху спортни събития, лотарии, тото и лото по интернет трябва да имат поне 200 пункта за залози и изплащане на печалби в България.

Коя от съществуващите към момента фирми отговаря на тези критерии. Досещате ли се? Разбира се, това е Еврофутбол - същия оператор, който изглежда усеща отлив на клиенти, които избират залозите през интернет заради по-лесното боравене и по-добрите коефициенти, предлагани от международната конкуренция.

Дали ще се намери компания, която да се съгласи на невижданото никъде по света условие сървърите й да се преместят тук? Дали големите онлайн компании, които нямат никакво желание да се развиват и като офлайн предприятия, ще направят милиони левове офлайн инвестиции, само за да чакат цели три години, за да получат разрешение да осъществяват дейност и в интернет? Дали същите ще направят 200 пункта в страната? Разбира се, че не, опита за протекция и налагане на монопол е безумно очеваден.

Какво става обаче, ако протекционизма все пак победи и закона бъде променен според горепосочените предложения? Всички онлайн казина, сайтове за спортни залози и лотарии ще откажат достъп на български граждани до сайтовете си? Едва ли. По-скоро ще продължат да си съществуват, а държавата ще трябва да нареди на интернет доставчиците да блокират достъпа до всеки такъв сайт, като ги издирват и идентифицират един по един, всеки домейн, всеки IP адрес.

Тогава ще се окажем в позицията на Италия, която направи същото с няколко международни сайтове за онлайн залагания, предизвиквайки бурни реакции в страната. След отсъждане на европейския съд Италия е принудена да смъкне забраната и да даде път на международната конкуренция.

Дали нашите управници ще си направят изводи от тази ситуация, или ще ни осъдят отново в Европа? Дали ще разберат, че Интернет не може да се регулира на национално ниво? След акциите на ГДБОП срещу торент тракерите май нищо не може да ме учуди...

Една нелоша статия по темата, откъдето е взета и част от информацията тук можете да прочетете във в-к Сега онлайн.


Тагове:   монопол,   онлайн,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - student
23.03.2007 13:22
Много добра статия човек! Какво става по дяволите, тези глупави политици прекаляват. Разбирам регулация на нелегални неща, но това е прекалено.
цитирай
2. анонимен - Не съм съгласен с това, което пишеш. ...
13.09.2007 01:21
Не съм съгласен с това, което пишеш. Естествено, че държавата ще поиска off-line бизнес от чуждестранния оператор. 3 години и 200 пункта едори твърде ниско изискване. От къде на къде трябва да се надупим на всички чужди хазартни фирми и да ги пуснем да си развиват бизнес тук и да си изнасят българските пари навън. Винаги трябва да има изискване за сериозни инвестиции, когато говорим за чужди фирми. И това не е патриотизъм, а реална икономика. Парите, които се въртят в хазарта са си на българите - отделени от техните доходи за развлечение през свободното време.
Ситуацията със сървърите май не ти е много позната-изискване в цял свят е сървъра да е на територията, на която дадена фирма иска да развива хазарт. Това се прави с цел контрол на постъпления, предотвратяване на пране на пари и финансиране на тероризъм. Имаме си дори и закон за това. Така, че дори и да няма изисквания за инвестиции няма как (или държавата трябва да е полудяла) да се разреши някоя чужда фирма да работи у нас, но сървъра й да е някъде си.
Що се отнася до мнението ти, че тези изисквания обслужват само Божков с цел да си запази монопола, сигурно си прав. Но от друга страна има тото 1 и тото 2, които въртят луди милиони, с които могат да се пооправят и да го ударят в земята. Какво им пречи на още десетки фирми да започнат да развиват хазартна дейност у нас?Отговорът е прост- пазара ни е малък, а необходимите инвестиции са големи и на никой не му стиска да започне сега,когато Божков си е постлал добре с пунктове в страната.
Интернет е съвсем друга работа-там необходимите инвестииции са мнооооого,мнооого по-ниски и затова сайтовете за залози предлагат много по-яки коефициенти и са много по-конкурентноспособни. Всъщност даже не е коректно да говорим за конкуренция, тъй като сайтовете-он-лайн и пунктовете - оф-лайн са коренно различни неща...
цитирай
3. анонимен - некфи тинтири-минтири
02.11.2007 12:45
Анонимен – тва са некфи твои тинтири-минтири. Аз работя във фирма за онлайн кредити която има локации в цяла Америка. Нашият офис е в Тенеси, централният офис в Рино, Невада (сещай се от къде идва и как се завърта капитала). Сървърите са на Бахамите. А това го знам, защото всеки месец ходя да ги инспектирам. Имаме и бакъп база някъде в Тексас, но той е само за краен случай, защото ни струва хиляди долари в данъци всяка минута в която работи. Ето защо с колегите постоянно проверяваме сърверите в Бахамите, въпреки че там си има онсайт съпорт. По евтино излиза фирмата да ни праща за да е сигурна, че всичко е ток от колкото да плаща правителствени данъци за това, че извършва дейност на територията на САЩ. А иначе, заеми се дават само на американски жители (разбирай живущи на територията на САЩ)
цитирай
4. анонимен - АнонимникОФФ
19.11.2007 17:53
Всеизвестно е,че в България всеки разбира от футбол и политика.доказателството е два поста над мен.
бих искал да кажа само едно нещо на пича....братче,хайде да върнем комунизма,искаш ли?!ша забраним мръсните вицове за черепа и ша го напрайм президент?!не,цар ша гу напрайм
цитирай
5. анонимен - днес пък в. Труд се итъпанчи, че Г...
22.11.2007 19:28
днес пък в.Труд се итъпанчи, че ГУБИМ 700 милиона от онлай залаганията.Абе тия хора нормални ли са? Те въобще чуват ли се за какви суми говарят?
цитирай
6. анонимен - Чудя се докога нашата ще караме, ...
22.11.2007 19:33
Чудя се докога нашата ще караме, като Балканджии, абе хора ние вече сме Европейци, ние вече сме навлезли дълбоко в глобализацията. Чрез интернета, пространството между народите се е свило, че на човечеството му харесва така, Вие говорите глупости.Всеки залага там където иска, нали членството ни в Европейският съюз е че при него има свободно движение на хора пари и средства.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029306
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031