Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2007 11:28 - Компютри в контейнери
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 2637 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди повече от година имаше слухове, че Google строи дейтацентрове, които да се побират точно в корабни контейнери:

"Google са наели няколко топ индустриални дизайнера, които трябва да измислят как да поберат възможно най-голям брой процесори, харддискове, памет и захранване в 6-метрови и 12-метрови (стандартни) корабни контейнери. Говорим за около 5000 процесора Opteron и 3.5 терабайта дисково място, които могат да се превозват бързо и евтино с камиони и кораби."

Изглежда, че и Майкрософт ще се включат в играта. Архитектът на ядрото на Windows Live, Джеймс Хамилтън, е написал "Архитектура за модулни дейтацентрове" (линк - .doc), където виждаме, че е хвърлена доста мисъл за решаване как да се побере дейтацентър в корабен контейнер.

Няколко цитата от материала:

"Предлагаме повече да не изграждаме отделни системи или дори ракове от системи. Вместо това, ще доставяме макро-модули, съставени от хиляда или повече системи.

Всеки модул ще бъде изграждан и конфигуриран в стандартен 6-метров контейнер и в ще бъде доставян като напълно оперативен модул с изградени мощности и свързаност,  готов за работа без обслужване или допълнителнен труд. Всичко, което трябва да се свърши след доставката е да се осигури захранване, мрежова връзка и студена вода.

Компоненти не се доставят и целия модул просто бавно деградира с времето, след като една по една системите биват порязавани от непоправими хардуерни грешки. Софтуерните приложения използват достатъчно излишество и подсигуряване, така че повреди в отделни точки на модула няма да се отрязават на цялостната работа на услугата. В края на живота на модула, контейнерът ще бъде връщан на производителя за рециклиране.

Този модел има няколко положителни страни: 1) при доставка не е необходимо машините да се разопаковат и поставят на ракове, 2) по време на активния им живот машините нямат нужда от сервизна поддръжка, и 3) в края на живота им, целия модул се изпраща обратно до производителя, който използва останалите оцелели части за нови модули и рециклира останалото, без да има нужда от разопаковане и сглобяване...

Корабният контейнер ще бъде водонепропускливо жилище за процесорната мощ и дисковете. Поради това, дейтацентровете  вече няма да имат нужда от големи стаи с ракове на повдигнати подове, които са тяхна характерна черта от години. Единственото изискване е защитено, оградено и павирано място около централната сграда, където да бъдат поставени контейнерите.

Хардуерното обслужване на място е скъпо, така че ние избягваме тези разходи. Още по-важни са грешките, които се избягват поради това, че няма човешка намеса в дейтацентъра. Администраторските грешки са причина за 20-50% от прекъсванията на работата на дейтацентровете.

Макро-модулните контейнери ще имат директно течно охлаждане. Не се изисква място за човешко обслужване или за голям поток от въздух. В резултат, гъстотата на компонентите на системата може да бъде много по-голяма от възможностите на текущите системи, охлаждани с въздух."

Тази архитектура ще превърне дейтецентровете от неподвижни и скъпи гиганти в евтини и подвижни системи.

Предоставена е и PowerPoint презентация, която покрива същия материал - линк (.ppt).



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029322
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031