Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2007 09:10 - Полицейските безобразия в интернет продължават
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 5260 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 16.10.2007 21:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageimage от в-к Сега разбираме за поредните незаконни действия на полицията спрямо Интернет. В случая засегнати са интернет доставчиците, на които е било наредено от районните полицейски управления:

"...да извършат вътрешна проверка на мрежата и да установят дали там има файлове, съдържащи неща, закриляни от закона за авторското право, както и дали се предлага достъп на неограничен брой лица до тях."

Нелепостта на подобно твърдение, надявам се, е ясна на всеки. Освен на полицията. Може би.

Вени Марковски, председател на "Интернет общество - България коментира "Не мога да проумея на какво се дължи тази странна активност на полицията. В Закона за електронната търговия, в Закона за МВР, в Наказателния кодекс и в ЗАПСП изрично са описани начините, по които да се преследва нарушаването на авторските права. Никъде доставчиците не са задължени да следят за това какво има в мрежата. Това си е работа на носителите на авторските права - нещо, което нашите представители упорито не искат да правят. Те не искат и дела по общия граждански ред да водят, защото трябва да плащат съдебни такси, а така като карат полицията да им върши черната работа, си спестяват значителни суми", смята той. "Интернет общество - България" е готово да съдейства на засегнатите лица с правна помощ. 

След като преди две седмици ГДБОП издаде незаконна заповед и си я отмени също толкова незаконно, сега от публикувания документ виждаме, че става дума за разпореждане на районното полицейско управление, т.е. поне си признават, че не става дума за организирана престъпност, но все пак да насочват искането си към Интернет операторите е безкрайно нелепо за 2007 г. Вероятно е някой да се е престарал, но все пак е добре да следят какво става по света, особено в страните-членки на Европейския съюз", допълва Марковски.

Ще цитирам и portal.bg, много добре са си го написали, няма какво да се допълни:

"Как би трябвало да действа полицията в случаи с нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права?

1. Да получи списък от носителите на права. Но не списък "изобщо", а конкретен - на този адрес има файл "klip_na_madona.avi", който действително е клип на Мадона, за който българските представители имат права за разпространение в страната.

2. Да изпрати този списък до съответната фирма или лице, предоставящи място на своите сървъри за този файл.

3. Да укаже какво да се прави с описаните в него файлове - изтриване, запазване, преместване и др.п.

4. Да даде срок, в който съдържанието да бъде премахнато (ако това се налага) или да се запази, ако това се изисква от разследващите органи.

Тези мерки не може да бъдат наложени на Интернет-операторите или на собствениците на сървъри за свободен (безплатен) хостинг, защото те са указани в Закона за електронната търговия, ето по-съществените от тях (прочетете ги внимателно, защото те са важни):

Чл.16. (1) Доставчик на услуга, представляваща съхраняване на предоставена от получател на услугата информация, не отговаря за нейното съдържание, както и за дейността на получателя на услугата, ако:
1. не е знаел за противоправния характер на дейността или информацията, или
2. не са му били известни фактите или обстоятелствата, които правят дейността или информацията явно противоправна.
(2) Алинея 1 не се прилага, ако:
1. получателят на услугата е свързано с доставчика на услугата лице;
2. доставчикът е узнал или е бил уведомен за противоправния характер на информацията или е бил уведомен от компетентен държавен орган за противоправния характер на дейността на получателя и не е предприел незабавни действия за преустановяване на достъпа до нея или за премахването й; това не освобождава доставчика от произтичащо от закон задължение да запази информацията.
(3) По искане на компетентен държавен орган в случаите, установени със закон, доставчикът е длъжен да предостави всяка информация относно получателя на услугата и дейността му.
(4) Алинеи 1-3 се прилагат съответно и в случаите, когато доставчик на услуги предоставя достъп до чужда информация посредством електронна препратка.
Чл.17. Доставчикът на услуги не е длъжен да извършва наблюдение на информацията, която съхранява, пренася или прави достъпна при предоставяне на услуги на информационното общество, нито да търси факти и обстоятелства, указващи извършването на неправомерна дейност.
Чл.18. Разпоредбите на чл.13-17 се прилагат и за доставчици на услуги на информационното общество, предоставяни безплатно.


В реалния живот това означава, че доставчикът не само не е отговорен за дейността на потребителите, но законът задължава органите на реда да си вършат работата по точно определен начин.

Полицията на практика иска да промени закона със свое разпореждане.

По този начин може да се работи в много страни, но не и в страна-член на ЕС, в която се спазват законите."

Откровено казано умът ми не стига, за да обхване малоумието на хората, издали подобно нареждане. Мога единствено да предложа разузнаването да започне разработка на шефовете на полицията и ГДБОП, за да се установи откъде точно идва натискът да правят такива изцепки. Дали само Амотера е достатъчна, за да унижи държавните органи до такава степен?

За финал един остроумен коментар от Сега:

"Има 2 начина за тълкуване на термина ограничен:
1. Като математическо понятие - количествена оценка /крайна/ или
2. Във военно-полицейски смисъл - като съществуване на избирателност на достъпа - за някои лица достъпа е ограничен, а за други - не е/неограничен/.
В първия смисъл, всеки оператор може лесно да докаже че има ограничен брой клиенти и че следователно никой файл не е предложен за свободен достъп до неограничен брой потребители. С това проблема е изчерпан.
Във втория смисъл - всеки оператор да забрани достъпа на шефа на полицията и подчинените му до файловете. С това достъпа престава да е "неограничен" и става "ограничен" - точно според изискванията."

P.S. Сканирано копие от полицейското разпореждане полицейския произвол можете да видите тук: страница 1, страница 2.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Въпрос
02.04.2007 09:46
Според теб, трябва ли всеки да може свободно да сваля песни/музика/софутер със запазени авторски права?
цитирай
2. inet - @tlnet
02.04.2007 09:50
ъ? Това няма нищо общо с темата...
цитирай
3. анонимен - Мисля че
02.04.2007 09:58
разбираш какво искам да кажа. Така е. Съгласен съм. Това ,което полицията прави са пълни глупости. Но в крайна сметка аз нищо лошо не виждам в това някой да се опита да направи нещо по въпроса със софтуера със запазени права. Лошото е ,че по какъвто и начин да постъпи полицията коментарите винаги ще са едни и същи.
цитирай
4. inet - Абсолютно
02.04.2007 10:01
погрешно "Лошото е ,че по какъвто и начин да постъпи полицията коментарите винаги ще са едни и същи."
цитирай
5. estrella - Няма
02.04.2007 10:34
да има коментари, ако полицията действаше адекватно и ако министърът и компания не се излагаха така безобразно с пълното непознаване на материята. Смешно е момчета по на 14 години да са по-запознати със закона, отколкото полицаите. И смятам, че Интернет общество трябва да заеме по-сериозна позиция по въпроса.
цитирай
6. buboleche - ?!?
02.04.2007 11:23
Дори не са го написали правилно! Да не си прави някой майтап..вярно ,че полицаите не са много умни ,ама чак пък толкова...?
цитирай
7. анонимен - да извършат вътрешна проверка на мрежата и да установят
02.04.2007 20:50
Ама нали всички са невинни до доказване на противното,какви доказателства има МВР за"файлове, съдържащи неща, закриляни от закона за авторското право, както и дали се предлага достъп на неограничен брой лица до тях"?Що не тръгнат да го докажат даеаи...?Да не ги е страх да не стане като с Вальо Топлото?И какво ли разбират под "мрежа" полицаите,дали нямат предвид всички клиенти на доставчиците?
цитирай
8. prayer4eto - То си пише, ...
12.04.2007 11:13
... че когато са нарушени авторските права - самият автор или компания, която държи правата има грижата да следи за файловете - и то да предостави конкретно какво и къде (кой файл) е в нарушение ...

Повече мисля, че е излишно да коментирам.

Има си начини, ама наште както винаги са решили да откриват топлата вода ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029407
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031