Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2007 13:47 - Google признава за кражба на софтуер
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 5075 Коментари: 0 Гласове:
0



image След като са избягвали въпроса няколко дни, от Google са признали в блог постинг, че разработчици от Google China - китайското подразделение на компанията, за копирали част от софтуерен инструмент от конкурентна китайска компания - Sohu.com, и са го внедрили в собствени продукти. От Google по-късно са съобщили, че базата данни е използвана "без умисъл".




От компанията все още не са обяснили как по-точно части от речнит на китайски думи и имена, разработен от Sohu, които не са били пуснати публично или лицензирани за ползване извън Sohu, са се оказали в Google Pinyin Input Method Editor - програма, с помощта на която вход от английска клавиатура се превръща в китайски символи. Такива програми са единствения начин китайците да използват 60-те хиляди символа в тяхната азбука със съвременните клавиатури. От Google са съобщили единствено, че е инцидент и че базата данни на Sohu е използвана при разработването на продукта на Google.

"Скоро след като продукта беше пуснат публично научихме, че съдържание от база данни, която не е собственост на Google е било интегрирано непреднамерено в нашия речник", заявяват от Google. Това е категорично против етичния кодекс на компанията и за служители, които го нарушават, са предвидени дисциплинарни наказания, вкл. уволнение. От Google не съобщават дали са взели такива мерки.

Около седмица по-късно Google пускат обновена версия на своя Pyniun IME с нов речник. Ревизията е съпроводена с извинение към Sohu и това вероятно ще им спести съдебния процес, но въпреки това местни експерти смятат, че ситуацията е нанесла непоправими щети на имиджа на компанията.

Pyniun IME речници се използват широко в Китай. Всяка версия разчита на предварително определени китайски символи и имена, които се предлагат на потребителя, докато пише на Pynuin. Съставянето на такива речници изисква време и усилия и в крайна сметка речниците са определящи за качеството на софтуера. В случая на Sohu двама инженери са работили повече от година, за да компилират речника, използвайки база данни от популярни търсения в търсачката на компанията Sohu.



Тагове:   Google,   софтуер,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029554
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031