Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2008 20:38 - Сайта на Форт Бояр - може ли да е по-зле?
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 20721 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 04.03.2008 20:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много рядко си позволявам да давам подобни квалификации, особено публично, но тук не се сдържах. КАК МОЖЕ??? КАК МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ТОЛКОВА УЖАСЕН САЙТ? Гледам десетки и стотици сайтове на ден, някои хубави, някои отвратителни. Но такова нещо, при претенциите на хората, които го правят? Та това е по-зле и от Дири.бг!

Убедете се сами:

image
(клик на снимката за пълен размер)

Не е необходимо да си Якоб Нилсен, за да разбереш от пръв поглед абсолютната загуба на пари и време, която представлява сайта.

Накратко основните "достойнства" на сайта на Форт Боярд, под който като създатели са се разписали BTV, Нетинфо.БГ АД и Амекси ЕООД.

- Сайта има само флаш версия. Ако нямате флаш или по някаква причина се въздържате от ползването му, няма да видите НИЩО. Да не говорим за тоталното пренебрегване на търсачките - едно от първите места, посещавано от потребителите, търсещи информация (вкл. за Форт Бояр).

- Тъй като е изцяло flash базиран, е невъзможно да изпратите или публикувате линк към вътрешна страница на сайта. В знак на протест, в този постинг няма да видите линк и към нея. Ако искате, пробвайте да го намерите през Google, ако въобще успеете (в което силно се съмнявам).

- Ако все пак ви се зареди флаша, се оказвате в ШАХ И МАТ! Получавате една много красива картинка на форта, с летящи балончета и гларуси. Това е всичко. Няма менюта, няма указващи балончета или други навигационни елементи. Поне на пръв поглед. Ако решите, че все пак на всяка цена ще откриете къде дизайнерите са скрили съдържанието, ви очакват пет прозореца с питанки, при посочването на които не се случва почти нищо. Само курсора индикира линк. Никаква информация какво има зад линка, нищо. Кликайте на свой риск...

Това ли е всичко, ще питате? Не, че не е достатъчно, но да речем, че сте решили да прекарате половин ден в разглеждане на сайта на Форт Бояр и сте стигнали до кликването (на свой риск), на някоя от питанките.

Ако сте един от щастливците, които са търсели точно определено нещо и по случайност (най-голям шанс - 1 към 5) сте уцелил точно страницата, която ви трябва - честито! За останалите, които не са такива късметлии или се интересуват от повече от една страница от сайта мъките тепърва започват :-D

Отново красиви картинки, дори малко текст, но както и в първата страница липсва навигация към други страници, а което е по-ужасяващо - няма начин дори да се върнете на главната страница. Какво правим тогава?

image
(клик на снимката за пълен размер)

Прекарваме половин час от заделения половин ден и откриваме:

- Че бледите буквички горе, които почти се сливат с фона, всъщност са навигационно меню. Току-що си спечелихте достъп до още няколко страници, които може и да съдържат това, което искате. Е, не толкова бързо де. Следващите 5 мин. ще загубите в изучаване на менюто, тъй като линковете не се четат, докато не ги посочите с мишката.

- Ако сте извънредно наблюдателни и любопитни, ще откриете че ключенцето долу вляво (скрито добре от обичайния път на разглеждане на страницата - от горе ляво към долу дясно) всъщност е линк, който активира спасителното меню. Открили сте златната жилка - нормално меню с линкове, чийто текст се чете и може да се клика. Поздравления!

Нека обаче преминем нататък и да се насладим на черешката на тортата, бисера в короната - "навигацията" на картинната галерия:

image

Обърнете внимание - "Напред" | "Назад"... 

Кликате вляво, върху "стрелка", сочеща наляво, за да се придвижите надясно? Логика??? Каквато и да е???

Някой май е пропуснал уроците по математика с координатната система, а също и уроците по физика с времевата ос, а май и всички уроци от началното училище, като се замисля... Да не говорим, че въпросният дизайнер явно не е посещавал и нито един сайт за снимки или сайт, имащ снимкова галерия, за да види как е организирана там навигацията между снимките. Всъщност доста хора май са пропуснали тези неща, като се има предвид какви екипи обикновено са замесени в изработването на тези сайтове. Хм...

Не знам за вас, но мен контраинтуитивния дизайн на тази последна екстра ме изтощи тотално. Отивам да изям един сандвич - след 6 часа борба с навигацията на сайта е време за презареждане на батериите ;-)



P.S. Един доста по-добър източник на инфо по въпроса - Форт Бояр в Start.bg.



Тагове:   форт,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - :)
04.03.2008 22:28
"Тъй като е изцяло flash базиран, е невъзможно да изпратите или публикувате линк към вътрешна страница на сайта."

Чувал ли си за SWFAddress? ;)
цитирай
2. mitternacht - онова
04.03.2008 22:36
за логиката ме разсмя много :)
Подсети ме за оня пич, дето тества Нинтендо игри и ги псува като луд :)))))
цитирай
3. inet - @анонимен
04.03.2008 22:49
не, не съм и съм почти сигурен, че 99% от хората, които ще ползват сайта и ще искат да изпратят линк на приятел не са чували също.

След като го посочи, се поинтересувах, и видях, че "SWFAddress is a small, but powerful library that provides deep linking for Flash and Ajax. It's a developer tool, allowing creation of unique virtual URLs that can point to a website section or an application state. SWFAddress enables a number of important capabilities which are missing in today's rich web technologies including..."

което въобще не касае потребителя, а разработчика, който явно не е чувал за това. Ако намериш начин да пуснеш линк към вътрешна страница на сайта на Форт Бояр, обади се, ще си поправя текста.
цитирай
4. pti - съгласна съм за някои
05.03.2008 10:13
недомислени неща, като това за посоките
(допускам логиката все пак е, да следват посоката на ключа... отключвайки :) .... както и да е - визуално не стои добре)
за питанките обаче не е толкова страшно, след като веднъж е заредена питанката, след това оставя надпис за ориентир :)

а освен това долу в ляво има ключ(!), който отключва МЕНЮ-то :))))

това в първите 5 минути ;)

'дирИ' е недостижим :)
цитирай
5. pti - това за линк към вътрешната страница
05.03.2008 10:14
според мен е съвсем умишлено :)
нали идеята е, да се разгледа сайта ;)
цитирай
6. inet - @pti
07.03.2008 10:31
това, което казваш е вярно, обаче какво ще кажеш на големия процент хора, които въобще няма да забележат питанките и на другите, на които не са склонни да цъкат на някакви предполагаеми бутони, на които дори не пише какво правят. Ключа е също толкова невидим, посочил съм го горе.

А за линковете - какво правим ако искам да изпратя или публикувам линк към точно определено съдържание - "Кликни на първата питанка на втория ред, после горе на ...". Дали е по-добре да накараш човека да мине през това, за да "разгледа" сайта, или просто да му дадеш възможност да линква каквото си иска?
цитирай
7. pti - амиии не знам :)
07.03.2008 21:39
аз по природа съм си любопитна :) и такива сайтчета си ми харесват(търсачески)

ама признай, че 'дирИ' е без конкуренция ;)
цитирай
8. анонимен - maleeei
24.03.2008 12:14
malleii kak mojem da se izlagame taka.egati ne6tastnicite vav otbora.aman ot bubli4ni li4nosti.kvo da im gledam,da ne mislite 4e sa mn gotini.za ni6to ne stavat.kvo praqt tam be..imali sporten duh "izkliu4itelen".mi kvo da pi6ete kato ne sa sportisti.polovonata svqt pak se smee s nas.
цитирай
9. анонимен - off..aman ot "zvezdi"vav na6ite predavaniq.
24.03.2008 12:19
i saga pak da gi gledame.vrazkariiiiiiiiii...para6utistiiiiii..posnete sportisti pone da se spravqt sas trudnostite.toz koito e orgatiziral 1-q otbor da go uvolnqt nezabavno.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029264
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031