Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2008 20:45 - Client.bg или как се изнудват български фирми
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 10046 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 27.11.2009 12:31


Една история за една българска компания, която реши да изнудва други български компании.

Рядко влизам във Svejo, но днес попаднах една красна публикация там със заглавие: Client BG » Коя компания ти дигна нервите днес? (www.client.bg/blog/?p=18). Чета аз и се радвам - има и други, които като мен смятат, че потребителите имат право на глас и на мнение за търговците, с които работят. Все хубави работи (изключвайки ненужно песимистичния тон) като:

"Като цяло идеята на сайта е да подобри качеството на обслужване в България. Каква възвишена цел ;-)) Няма смисъл да питаме по колко пъти на ден някоя лелка зад високо до очите гише ви вдига нервите и ви губи времето. Всички сме жертви на лошо отношение от страна на служителите на фирми и институции. Понякога се случва да сме доволни също…. Обикновено няма кой да ни чуе. "

"Client.bg предоставя трибуна всеки клиент да изкаже своето мнение за продукт или услуга. Честно и открито. Същото важи и за фирмите, които често са обект на нашето възмущение, по-рядко обект на възхищение ;-). Ето как става това:"

Дотук много добре, описва се накратко как всеки може свободно да се оплаква (с правилни или неправилни аргументи и цели). Следва интересната част:

"Второ, фирмата, към която има публикувано мнение е подканена да се регистрира. Никой не иска в Интернет да остават следи за лошото обслужване на клиентите? Фирмата има възможност да се запознае с проблема, ако има нещо за изясняване може да проведе комуникация с вас в сайта - даваме възможност да обменяте коментари относно вашето мнение. В един момент, обаче, компанията трябва да даде официално своя отговор на поставения от вас проблем. Наричаме фирмите, които правят това компании, които отговарят. Защото са отговорни."

Къде е уловката, ще попитате? За мен не е уловка, а чисто изнудване, по това, което чета. Първо "Никой не иска в Интернет да остават следи за лошото обслужване на клиентите". Разбира се, че е така, но да видим какво се изисква, за да може фирмата да публикува официалния си отговор и да стане "отговорна":

"Можете да проведете дискусия по възникнал проблем, като коментирате детайли по конкретна случка или продукт. След като ситуацията е разяснена, можете да публикувате Вашия официален отговор, като за целта е необходимо да закупите кредити за право на отговор." (оттук - www.client.bg/page/За-Клиент-БГ/1.html) (bold-ването е от мен).

"Вземи кредити   Client.bg Ви дава възможност всеки път, когато клиент напише мнение за Вас, да отговорите и да защитите своята позиция като компания, ангажирана в областта на обслужването на клиентите.   Закупуването на един кредит ви дава право да отговорите на едно мнение, насочено към Вашата фирма. Цената на един кредит е 10 лв." (оттук - www.client.bg/page/Вземи-кредити/15.html) (bold-ването е от мен)

И какво се получава? Всеки, който реши (включително конкуренти, зложелатели и просто хора без работа) може да влезе и да напише коментар за дадена фирма. Разбира се името на фирмата ще излезе на главната страница на сайта под мотото "Компании, които не отговарят" и с едно кръстче до името й - "лоша, лоша компания!". Тогава компанията ще бъде принудена изнудена да си плати 10 лева, за да може да отговори и да защити името си. И това ако не е схема...

Аз лично обявявам веднагически бойкот на този сайт и на всички, които пишат там и помагат тази схема да започне да функционира (неслучайно в този пост няма нито един линк към него). Силно се нядавам и всички фирми да направят бойкот на сайта и да не закупят нито един кредит.

Ако собствениците на Client.bg имат да кажат нещо в своя защита могат да го направят тук напълно безплатно.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Това е някаква безумица,
11.12.2008 21:45
сътворена от малоумници.

Не се занимавай с глупости ;-)
цитирай
2. анонимен - Аман, Аман, Аман
11.12.2008 22:46
Винаги съм мразил и ненавиждал хора, които се правят на критици и правят анализи след 30 секундно запознаване с дадена темата.

@ авторчето на тази тема: Скъпо ми "блогърче", след като си разбрал пъкления план на този сайт, защо не се опиташ да нахокаш някоя компания... после втора и трета .... Едва ли ще стигнеш много далеч, защото вечни лъжи няма. Запознат съм с подобни ситеми, които работят доста успешно и набират скорост в други държави. Дори аз мислех да реализирам подобен проект тук в България, но прецених, че няма смисъл да си късам нервите. Причината е една - хем ни таковат, хем сами се таковаме ( визирам теб):

"..Чета аз и се радвам - има и други, които като мен смятат.."-

потребител, който го мачкат, а той защитава фирмите за някакви си 10,20,30 лв при положение, че дават 10 хил за 1 мин реклама, в която те лъжат

.........Аман от такива като теб.

@ Client.bg - мисля, че подхождате малко недообмислено за стартиращ проект. Обмислете маркетинг плана си - все още никой Ви няма доверие. Можеше и без тези 10лв първоначално.
Ако ме питате - просто затворете и не се занимавайте защото тук в БГ всичко СМЪРДИ

PS: не съм искал да обидя, нито да дам акъл на някой с написаното от мен по-горе
цитирай
3. inet - @анонимен
11.12.2008 22:54
Като се покажеш кой си, тогава ще ми викаш авторчето. Аз съм направил повече от достатъчно, за да защитя не само себе си като потребител, а и много други хора. И продължавам да го правя. Ти като направиш твоя проект, ела се похвали, но с друг тон.

Защитавам справедливостта, а схемата, която client.bg прилагат е крайно несправедлива - има потенциал (слава богу не толкова голям, но не е за подценяване) при разрастване на сайта да се превърне в изнудване.
цитирай
4. crmx - за анонимните с любов..
12.12.2008 18:14
е като си толкова отворен що не вземеш да се логнеш да те видим кой си?

".........Аман от такива като теб"


цитирай
5. анонимен - Неутрален съм
13.12.2008 00:05
Като цяло щом няма равнопоставеност, т.е. свободно право на отговор сайта ще си остане едностранчив. Т.е. в него ще се плюе, но отговори няма да има, дори и фирмата да е права, защото в днешно време при толкова много сайтове може да публикуваш мнение във 100 различни сайта.

Виж, да имаше само клиент.бг и да няма други сайтове където да пишеш - това можеше и да сработи, но по този начин поставени нещата особено в БГ - забрав' таз песен...

По тази логика трябва да искат и по 10 лв от недоволните или доволните клиенти, за да може да се избегне зложелатели да пишат глупави мнения.

Но в БГ такъв сайт никога няма да тръгне.

Все пак успех, въпреки, че аз лично никога няма да дам пари за такова нещо. Ще си напиша опровержение на фирмения блог, и ще го кача с добри линкове в гугъл на по-високо място от обявата на клиента :)
цитирай
6. анонимен - виж само
13.12.2008 01:18
http://www.topbloglog.com/forum/topic.php?id=6

как си защитават правата, като им изтрих блога от топблоглог.
цитирай
7. анонимен - Много на място
14.12.2008 02:18
Замисълът е добър, като изключим това с парите, може и да прокопсат ако премахнат тази част с монетизацията :)
цитирай
8. анонимен - Когато някой осъди сайта Client.bg за клевета
16.12.2008 17:19
тогава и ще видят що за модел е това. Интернет е свободна зона, но това не значи че всеки може да наплюе всеки и да го оклевети и омаскари. Ако има такъв сайт, то той трябва да не е анонимен и всеки явно с името си да застава зад думите си. И ако някой оклевети дадена фирма да да си носи отговорност и ако се наложи да баде изправен пред съда.
Ако ли не, то собствениците на сайта да застават те пред съда за публикуване на клеветническа информация.
цитирай
9. inet - В блога на Ciient.bg
18.12.2008 09:57
ми изтриха коментара, с който ги приканвах да прочетат мнението ми за техния сайт. И това го прави фирма, която приканя другите фирми да отговарят на критика на техния сайт срещу 10 лв? Нещо не носят много на критика самите те...
цитирай
10. анонимен - Поддържам позицията на inet на 101% !
04.01.2009 02:42
Ужас и безумие !
В чии болни мозъци въобще се е зародила тази идея със събирането на пари за отговор от фирмите !
А къде е презумпцията, че всеки е виновен до доказване на противното ? И нали се сещате, че в случая стимула и целта на този сайт ще бъде да има повече оплюти фирми ! Аман от кредити за закупуване в бг пространството напоследък !
цитирай
11. анонимен - Към поддържам позицията...
04.01.2009 02:54
Исках да кажа, че всеки е невинен до доказване на противното - в случая фирмите, които ще трябва да се оправдават за нещо, за което може би нямат вина и то срещу ПАРИ ! Тогава и жалбоподатели да плащат, ако искат да се жалват ! Поздравявам Ви за позицията , inet !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029230
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031