Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2009 21:16 - Равносметка от SEO конференцията
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 60441 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 16.04.2009 09:23


Голямото събитие приключи и най-сетне съм достатъчно отпочинал, че да имам желание да го блогна. След самата конференция ме болеше адски главата, в събота релаксирах, а днес през деня се отдадох на гейминг :-)

И така, какво се случи на SEO конференцията? Събрахме се организаторите около 8 и 30, почнахме да оправяме печатните материали и техниката в залата и за наша изненада още в 9 без 15 се зареди опашка от хора, желаещи да влязат! Свариха ни леко неподготвени, но все пак успяхме бързо да се организираме, благодарение на многобройните ни доброволци.

Успях за кратко да се видя с някои познати от SEO, уеб дизайн и рекламния бранш. В 9.45 Огнян започна с откриването, след което се заредиха лекциите на Пламен Томов, Огнян Младенов, Станислав Димитров и Мартин Попов. След обедната пауза продължиха Лили Грозева, аз и Марти Христов за финал.

С изключение на някои гафчета, всичко от организационна гледна точка мина добре. Около 260-280 души имаше повечето време в залата, по въпросите си личеше, че имаше всякакви хора. Както такива, които се занимават на прилично ниво със SEO, така и доста незапознати хора, дошли да видят дали това нещо е за тях. Надявам се да сме успели да задоволим любопитството на всички, доколкото е възможно (имаше коментари от програмисти, че сме използвали непознати думи като "брандинг" :-) сигурно и за рекламистите в залата част от програмисткия жаргон не е бил понятен, но няма друг начин.)

Според хора, които са гледали онлайн излъчването в Kabinata.com и Nexcom е имало още около 100-150 души, заинтересовани от събитието. Голям успех, мисля, като се има предвид, че за първи път организираме подобно нещо!

Аз на фона на притесненията ми от предния ден бях много спокоен през повечето време. От време на време ми се пилеха нервите заради някои по-проблемни ситуации и точно преди лекцията ми на два три пъти ме обливаха адреналинови вълни. Както писах в личния си блог - явно колкото и пъти да излизам на сцена, няма да ми мине това :-)

По време на лекцията бях относително спокоен, макар че мисълта ми да препускаше като бясна. Доволен съм от представянето си, с изключение на това, че на 1-2 места съкратих лекцията си повече, отколкото бях планирал. Веднага след лекцията бях буквално заграден от 6-7 души с различни въпроси и коментари :-) Ако ви интересува SEO за онлайн магазини, кликнете тук за целия текст и powerpoint slides.

Все още нямам официално видео, затова давам линк за теглене от Izgodnobg.com на заснетото от баща ми с моя фотоапарат - клик десен бутон и save as (1.6 GB .mov файл) и тук за въпросите след лекцията ми (400 MB .mov файл). Файловете могат да се гледат с Quick Time Player (твърде са големи за youtube, а честно казано не ми се занимава да търся по-подходящ сайт).

Разбира се, като всеки оптимизатор, направих един преглед на репутацията в Google на лекцията си. Зарадвах се да видя, че на Marfi (който и да е той :-)) му е олекнало за високия му Bounce Rate, разбира се и на това и на това от Njoyko. Марто Лазаров (бивш колега) също е написал хубави неща, tihomir също :-) Favit се изказва също доста положително на два пъти. Имаше и още хубави мнения в блог постовете, коментиращи конференцията (линкове отдолу). Негативни не намерих.

Като цяло коментарите за събитието също са доста позитивни. Има и някои забележки, които може да вземем предвид ако организираме под някакъв формат второ подобно събитие другата година.

По-интересните коментари за СЕО конференция 2009:

3dwebdesign - много подробен коментар с видео и снимки

Марио Пешев - програмист

Крис от Уеб Гравити

Marfiland за конференцията

Васил Тошков - оптимизатор

Асен Сотиров за конференцията

Денис Георгиев

Иво Станков

Дизайнера Иван Пидов контрира нещо Лили :-)

Майк Рам

Еленко Еленков

Тодор Христов от Alabala.org с доста подробно описание и снимки

и разбира се, Огин ;-)

Edit:

ComputerWorld

Freelance forum

Калин Василев

Bicks

Мартин Попов



Тагове:   SEO,   онлайн магазини,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - не съм от очарованите
12.04.2009 22:35
Честно казанао, аз бях от онези 100-150 "бройки" които гледаха конференцията Online.Такааа, искам да кажа (без да обиждам организаторите), поведението на лекторите , беше меко казано непрофесионално.Дори няма да обсъждам Огнян, който се държа като човека сътворил земята.
Всички знаем че парите правят човека надменен, но чак пък такова неуважение към колегите в залата....
За Марто- добре беше, с малки пропуски.
Дамата, не и помня името , но по едно време ковореше такива глупости..!За Бога, не я пускайте повече по такива срещи.Само се излага момичето.Дори нямаше въпроси към нея в края.Ми то какво да я попиташ като знаеш, че няма да получиш адекватен отговор.
Mr ICGEN, ако може следващият път тоя акцент да го махнеш.Ако те е срам че си българин отивай там където са ти дали акцента.

Аз НЕ съм SEO, но знам много и чета много.Просто съм в такава среда.За съжаление не научих нищо ново.И пак искам да подчертая не се занимавам със SEO, но толкова много неща се спестиха на хората.Знам , че си пазите хляба , но не правете такива срещи ако няма да предоставяте нова информация.
В залата видях познати момчета, които са в пъти по-добри от вас(не се обиждайте).
А хора, които не са чували за въпросният "брандинг", какво изобщо правеха в залата ?!Може този вид реклама да се използва от няколко години в БГ, но по мое мнение това е непростимо.

Нищо, все пак това е първият път.Да се надяваме следващата среща да е пълноценна.
Успех момчета !
цитирай
2. анонимен - Със сигурност можеше да е и по-добре
12.04.2009 23:40
Очаквах с огромен интерес тази конференция. Първо искам да благодаря на организаторите и да ги поздравя за свършената работа. Заслужават адмирации за желанието да се направи подбно мащабно събитие, положените усилията и много добрата организация.
А сега малко градивна критика:
Определено недостатък на конференцията беше очевидната неподготвеност на някои от лекторите да водят добре презентациите си.
Безспорно всички са добри специалисти, но някак си това не пролича от представянето им. То не беше мънкане, не бяха объркани слайдове... Добре че бяха въпросите на края, за да видим че наистина си разбират от работата :))
Браво на Мартин Попов и Георги Георгиев. По моето скромно мнение, бяха единствените, които се бяха подготвили наистина добре и успяха да представят лекциите си ясно и разбираемо, в добро темпо.
Презентацията на Станислав също беше интересна, но той май не беше разбрал, че освен него в програмата има още 6-ма лектори :)))
Въпреки тези неща, конференция определено беше успешна и полезна.
Още веднъж поздравления
цитирай
3. анонимен - Mr ICYGEN
14.04.2009 10:46
мерси, непременно ще махна акцента за пред българската аудитория (или ще опитам българския му вариант) и ще си го пазя само за онези, които си го ползват като роден такъв.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2033281
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930